sprawdz czy liczba -2 jest pierwiastkiem wielomianu.
Pawel: witam

!
w(x)=x
3−6x
2+5x−1=
jaki bedzie wynik?
2 paź 15:40
Kejt: podstaw −2 za x i sprawdź czy będzie równe zero..
2 paź 15:41
Pawel: wychodzi mi −43
ale mam pewien dylemat
−6(−2)2 to =−24 czy + 24
2 paź 15:44
Kejt: −24.
2 paź 15:46
Kejt: −6*(−2)2=−6*4=−24
2 paź 15:48
Pawel: a jak 0 podstawie po x to bedzie −1
2 paź 15:48
Kejt: tak.
2 paź 15:48
Pawel: kolejne
w(x)=x(x+2)(x−3)(x+4)=
pod x podstawiam −2 wychodzi mi na kalkulatorze 0.
nie czaje jak to wyszło
2 paź 16:32
Kejt:
x(x+2)(x−3)(x+4)=0
x=0 v x+2=0 v x−3=0 v x+4=0
2 paź 16:34
Pawel: ale jestem kretyn heh
2 paź 16:35