zbiory
mika: Dane są przedziały A=(−∞;m2 −6), B = <m,∞)
a) dla m = −3 wyznacz sume, różnice i część wspólną zbiorów − TO MAM!
ale:
b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których część wspólna tych przedziałów jest
zbiorem jednoelementowym. − proszę o wskazówki
2 paź 15:13
runny: jeżeli zbiór A był domknięty prawostronnie to normalnie porównujesz m2 − 6 = m
jeżeli nie jest domknięty to nie istnieje takie m, dla którego A ∩ B jest zbiorem
jednoelementowym
2 paź 15:22
mika: domknięty. mój błąd.
ale nie rozumiem dlaczego mam to do siebie przyrównać?
2 paź 15:28
runny: Zbiór A leci od −∞ w prawo, czyli od lewej strony osi liczbowej w prawo
Zbiór B leci od ∞ w lewo, czyli od prawej strony osi liczbowej w lewo
Jeżeli prawy kraniec zbioru A i lewy kraniec zbioru B będą tym samym punktem, to oba zbiory
spotkają się tylko i wyłącznie w tym jednym punkcie (narysuj sobie oś liczbową, powinno
pomóc).
Stąd mamy:
m2 − 6 = m
m2 − m − 6 = 0
(m + 2)(m − 3) = 0
m = −2 ∨ m = 3
2 paź 15:33
mika:

tylko że prawy kraniec zbioru A i lewy kraniec zbioru B nie będą tym samym punktem.
bo A=(−∞;3>
B=<−3;∞>
więc owszem mają cześć wspólną którą jest <−3;3>
jednak nie jest to jeden punkt
wyszło mi tak samo tylko, może ciasno myślę, ale ciągle nie rozumiem skąd to porównanie
2 paź 15:41
runny: A skąd wziąłeś te granice 3 i −3?
m równało się −3 tylko w podpunkcie a), teraz robisz podpunkt b) i musisz o tym zapomnieć
2 paź 15:51
mika: ...z dziwnego rozpędu i przyzwyczajenia że wszystkie podpunkty wiążą się z poprzednimi ^^
oki dziękuję bardzo runny już jarzę
2 paź 15:58
runny: nie ma sprawy
2 paź 16:04