matematykaszkolna.pl
pytanko ktoś;p: dziwne pytanie oczywiste jest,że jeśli mamy stworzyć trójkąt, to suma dwóch krótszych boków musi być większa od tego najdłuższego. Dlaczego więc, żeby sprawdzić czy trójkąt jest prostokątny między sumą tych krótszych a tym najdłuższym ma zachodzić równość(wiem, że tu występuje potęga)
2 paź 14:27
Net: Nie suma tych krótszych, a suma kwadratów długości krótszych boków w trójkącie prostokątnym jest równa kwadratowi długości najdłuższego boku − to przecież wynika z twierdzenia Pitagorasa.
2 paź 14:43
ktoś;p: no wiem,ale jeżeli mam podane trzy boki i mam spr. czy trójkąt jest prostokątny to mam wziąść sumę kwadratów tych krótszych do kwadratu tego najdłuższego,tak
2 paź 14:48
mika: ale jemu chodzi chyba o dowolny trójkąt, nie o prostokątny. emotka żeby stworzyć DOWOLNY trójkąt. a pitagotras się stosuje do prostokątnego
2 paź 14:49
mika: nie kwadratów. suma boków. dobrze mówiłeś. ale wtedy nie masz powiedziane czy on jest prostoknątny czy nie. żeby to sprawdzić to dopiero musisz użyć twierdzenia pitagorasa
2 paź 14:50
mika: kurde pomieszałeś/aś już to swoje pytanie emotka
2 paź 14:51
Kejt: a2+b2>c2 <− trójkąt ostrokątny a2+b2=c2 <− trójkąt prostokątny a2+b2<c2 <− trójkąt rozwartokątny chyba niczego nie pokręciłam
2 paź 14:52
runny: a + b > c / ()2 a2 + 2ab + b2 > c2 stąd a2 + b2 może równać się c2, ponieważ (a + b)2 ≠ a2 + b2
2 paź 14:52
ktoś;p: pomieszaliście powiedzcie mi tylko tyle czy mając takie boki 29 , 229 i 145, żeby sprawdzić czy trójkąt jest prostokątny to muszę wziąść sumę kwadratów dwóch krótszych = kwadrat tego najdłuższego,tak
2 paź 15:06
Kejt: tak.
2 paź 15:08
runny: Tak. Żeby sprawdzić, czy z boków można utworzyć trójkąt stosujemy nierówność trójkąta Żeby sprawdzić, czy dane boki są bokami trójkąta prostokątnego stosujemy twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa.
2 paź 15:09
ktoś;p: emotka
2 paź 15:21