ciągi
czekolada: | | qn−1 | |
czy mogę zapisać że |
| to to samo co q+1  sprawdzalam na paru liczbach i w ten |
| | q−1 | |
sposób wychodzi.. ale czy taki zapis byłby poprawny? kiedy np. potrzebuje obliczyć q, a nie
mam podanego "n".
2 paź 14:20
runny: To co mówisz jest prawdą wtedy i tylko wtedy gdy n = 2
| qn − 1 | |
| = qn−1 + qn−2 + qn−3 + ... + q2 + q1 + 1 |
| q − 1 | |
2 paź 14:58
b.: wtedy, gdy n=2, ale nie tylko wtedy (też dla q=0, i dla pewnych innych q i n)
2 paź 15:03
runny: No fakt, rozpatrywałem tylko ze względu na n, q potraktowałem jako stałą.
To będzie jeszcze prawdą, gdy q = 1, a n ∊ ℛ
2 paź 15:07