trapez równoramienny
darek: Mam problem z tym zadaniem .... ktoś mógłby mi pomóc?
Przekątna AC trapezu równoramiennego o podstawach AB< CD (|AB|>|CD|) dzieli jego kąt ostry na
połowy. Dłuższa podstawa ma długość 7, a obwód 22, wyznacz długość krótszej podstawy tego
trapezu.
2 paź 13:32
runny:

Kąt ∡BAD dzieli się na połowy, a w trapezie suma kątów przy jednej podstawie równa się 180
o.
Stąd mamy, że ∡ACD = ∡DAC. Czyli ΔADC jest równoramienny. A co za tym idzie krótsza podstawa
ma taką samą długość jak ramiona.
Czyli:
7 + 3x = 22
3x = 15
x = 5
2 paź 13:41
darek: dzięki wielkie
2 paź 14:02