Funkcja wykładnicza
Z bólem głowy: Liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast w jest liczbą
wymierną.
x= 4√1253 * (0,008)−13
Coś mi nie wychodzi na końcu xD
2 paź 13:28
Kejt:
| | 1 | |
x=4√1253*0,00813=12534*( |
| )13=12534*125−13 |
| | 125 | |
dalej chyba dasz radę, hm? ;>
2 paź 13:31
runny: a będzie równe 125.
Skorzystaj ze wzorów na potęgi.
2 paź 13:35
Z bólem głowy: Powinno wyjść 5134, a wychodzi 51312 xD
2 paź 13:44
runny: 1251312 to poprawny wynik.
2 paź 13:47
Z bólem głowy: Aha.. dzięki
2 paź 13:48
runny: aaa, nie pomyślałem zupełnie...
513{4} = 12513{12}
2 paź 13:52
runny: 5134 = 1251312
2 paź 13:53
Z bólem głowy: O!
2 paź 14:02