Proszę o pomoć bo nie mogę tego rozwiązać .
Virsusisko : Arkusz blachy stalowej ma wymiary 1,5 m , 0,8 m , 0,5 mm.Masa 1 dcm3 stali wynosi 7,85 kg.
Ile arkuszy tej blachy można przewieść na bagażniku samochodu?
Jeżeli obciążenie bagażnika nie może być większe niż 25 Kg
2 paź 13:23
Kejt:
1,5m=15dm
0,8m=8dm
0,5mm=0,005dm
15*8*0,005=x
x*7,85=..
jeśli będzie to mniejsze lub równe 25 to może przewieźć.
2 paź 13:26
runny:
Zamieniasz podane wymiary na dm.
Obliczasz objętość.
Obliczasz masę, układając proporcję.
Dzielisz 25 przez otrzymaną masę i zaokrąglasz w dół do rzędu jedności.
Objętość liczymy mnożąc wszystkie wymiary przez siebie
2 paź 13:27
Kejt: ups.. nie doczytałam..
2 paź 13:43
Virsusisko : A czy ktoś może mi to jeszcze jaśniej rozpisać bo to nie dla mnie tylko dla mojej mamy i ona
nie za bardzo to zrozumie ..
2 paź 16:08
Kejt: dla Twojej mamy?
2 paź 16:09
Virsusisko : Tak.
2 paź 18:06
Virsusisko : Dzięki bardzo za pomoc .Oczywiście w moim i mamy mieniu.
2 paź 18:19