w
nunus: rozwiaz x3−2x2−5x+6=0
2 paź 13:18
Kejt: x=1
aby sprawdzić czy są jeszcze jakieś pierwiastki podziel ten wielomian przez dwumian x−1.
2 paź 13:20
runny: Szukamy miejsc zerowych wśród dzielników wyrazu wolnego.
Zauważamy, że 3 jest miejscem zerowym, czyli na mocy twierdzenia Bezout wielomian dzieli się
przez (x − 3)
Stąd mamy x3 − 2x2 − 5x + 6 = (x − 3)(x2 + x − 2)
Rozwiązujemy równanie kwadratowe i mamy:
(x − 3)(x − 1)(x + 2) = 0
Stąd:
x = 3 ⋁ x = −2 ⋁ x = 1
2 paź 13:21
Maciek: W(1)=0
(x3−2x2−5x+6):(x−1)
Podziel to, potem policz Δ i beda rozwiazania.
(x−/+...)(x−/+...)(x−1)=0
2 paź 13:21
Maciek: Uprzedzili mnie wszyscy w 1 minute
2 paź 13:22