pomocy
racrius: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 + y2 − 8x + 6y= 0
2 paź 13:14
racrius: Nie wychodzi mi rozłożenie do tego wzoru: (x−2)2 + (y−b)2 = r2
2 paź 13:30
racrius: może ktoś napisze jak to ma wyglądać?
2 paź 13:31
runny: x2 + y2 − 8x + 6y = 0
x2 −8x + 16 + y2 + 6y + 9 −16 −25 = 0
(x − 4)2 + (y + 3)2 − 25 = 0
(x − 4)2 + (y + 3)2 = 25
Teraz już powinieneś sobie odczytać.
2 paź 13:44
runny: W drugiej linijce mam błąd, powinno być:
x2 − 8x + 16 + y2 + 6y + 9 −16 −9 = 0
2 paź 13:45
Mateusz: Mozesz to zrobic na dwa sposoby
I skorzystac ze wzoru skróconego mnozenia lub skorzystac z ogolnego rownania okręgu
x2+y2−2ax−2by+c=0 i wyznaczyc a oraz b a jesli chodzi o promien okręgu to r = √a2+b2−c
2 paź 13:46
Gustlik: Runny, po co kombinujesz jak koń pod górę

? Boże, jak oni teraz tej matmy uczą na okrętkę.
x2 + y2 − 8x + 6y= 0
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Sa takie wzory, niestety nie podawane w szkołach, bo nauczyciele wolą metody "dookoła
świata"::
r=
√a2+b2−C=
√42+(−3)2−0=
√16+9−0=
√25=5
Odp: S=(4, −3), r=5
To metoda, która proponuje Mateusz, tylko nieco zmodyfikowana.
Ta metoda jest wg mnie i wielu uczniów lepsza od kombinacyjnej metody "na wzory skróconego
mnożenia", bo nie trzeba wyszukiwać pasujących liczb.
3 paź 01:10
tedi: x2+16x+y2+36=0
25 wrz 15:49
tedi:
25 wrz 15:49
Mila: x2+16x+y2+36=0
Uzupełniam do kwadratu i odejmuję "nadmiar".
(x+8)2−64 +y2+36=0
(x+8)2+y2=28
S=(−8;0)
r=√28=2√7
25 wrz 16:14