matematykaszkolna.pl
zdesperowana: Byłabym wdzięczna za którekolwiek zadanie. Zależy mi na tym, aby je zrozumieć, ale nie jestem w stanie sama dojść o co w nich chodzi. zadanie 1. Objętość prostopadłościanu wynosi 480 cm3. Jedna z krawędzi ma długość 5 cm, a stosunek dwóch pozostałych krawędzi wynosi 2:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu. zadanie 2. Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość a. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. zadanie 3. Przekątne sąsiednich ścian poprowadzone z jednego wierzchołka graniastosłupa prawidłowego tworzą kąt o mierze 2α. Oblicz objętość graniastosłupa, wiedząc,że długość krawędzi jego podstawy jest równa a. zadanie 4. Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długość a. Znajdź długości przekątnych graniastosłupa. zadanie 5. Pola trzech nieparzystych ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 12 cm2, 25 cm2, 27 cm2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu. zadanie 6. Dłuższa przekątna graniastosłupa prostego, który ma w podstawie romb o kącie ostrym α, ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem β. Oblicz objętość graniastosłupa. zadanie 7. Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i kącie przy wierzchołku o mierze α. Przekątne dwóch ścian bocznych tworzą z podstawą kąt o mierze β. Oblicz objętość tego graniastosłupa. Ps. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku emotikonka
1 sty 18:13
Basia: Objętość prostopadłościanu wynosi 480 cm3. Jedna z krawędzi ma długość 5 cm, a stosunek dwóch pozostałych krawędzi wynosi 2:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu. a,b,c - krawędzie a=5 b:c=2:3 b=2c / 3 V=abc=5*(2c/3)*c=10c2/3 10c2/3=480 c2/3=48 c2=144 c=12 b=8 P=2(ab+ab+bc) podstawić i obliczyć jeśli nie rozumiesz pytaj
1 sty 18:21
Basia: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość a. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. podstawami tego graniastosłupa są trójkaty równoboczne o boku a czyli Pp=a23/4 wysokość jest równa krawędzi bocznej (bo prawidłowy to także prosty) czyli też a czyli ściany boczne są kwadratomi o boku a; ponadto h=a Pb=3a2 Pc=Pp+Pb to już policz sama V=Pp*h to również a jest tutaj dane, czyli chodzi o wyrażenie Pc i V przez a
1 sty 18:26
Basia: w zadaniu 3 brakuje informacji jaki to jest graniastosłup; trójkątny, czworokatny, jeszcze jakiś inny ? to ma znaczenie
1 sty 18:29
Basia: zadanie 4 trudno będzie wytłumaczyć bez rysunku, ale pomyslę jak to napisac
1 sty 18:35
Basia: zadanie 5. Pola trzech nieparzystych ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 12 cm2, 25 cm2, 27 cm2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu. prostopadłościan o krawędziach a,b,c ma dwie ściany (oczywiście prostokaty) o wymiarach a,b; dwie o wymiarach a,c i dwie o wymiarach b,c jesli tego nie widzisz w wyobrażni postaw przed sobą pudełko zapałek czyli ab=12 ac=25 bc=27 z (1) wyznacz b z (2) wyznacz c podstaw do (3) i rozwiąż równanie wyliczysz a, potem b i c z przekształconych (1) i (2) V=abc próbuj dokończyć sama z tym powinnaś sobie poradzić
1 sty 18:40
Basia: na razie muszę przerwać; czekam na odpowiedź w sprawie 3 i informację czy sobie poradziłaś
1 sty 18:41
zdesperowana: Przede wszystkim to chciałam bardzo podziękować za pomoc emotikonka Dzięki wskazówkom to poradziłam sobie z zadaniami emotikonka całkowieie z 2 i 5 Jeżeli chodzi o zadanie 1, to mam pytanie czy przy obliczaniu powierzchni całkowitej zamiast P=2(ab+ab+bc) nie będzie przypadkiem P=2(ab+ac+bc)? w zadaniu 3 chodzi o graniastosłup prawidłowy trójkątny
2 sty 14:40
Basia: oczywiście, że tak (to nawet nie pomyłka, to tzw.literówka) potrzebujesz jeszcze wskazówek do pozostałych zadań ?
2 sty 14:46
Basia: 3. Przekątne sąsiednich ścian poprowadzone z jednego wierzchołka graniastosłupa prawidłowego trójkatnego tworzą kąt o mierze 2α. Oblicz objętość graniastosłupa, wiedząc,że długość krawędzi jego podstawy jest równa a. po wykonaniu rysunku zobaczysz, że powstał trójkąt równoramienny o podstawie a (dane), ramionach x i kącie przy wierzchołu 2α (dane) po narysowaniu wysokości tego trójkata dostajemy dwa trójkaty prostokatne, w których: jedna przyprostokatna to a/2; druga h; przeciwprostokatna x; kat międzu x i h to α czyli sinα= (a/2) / x xsinα=a/2 x=a/(2sinα) czyli x już mamy bo a i α są dane x jest przekatną prostokata o bokach a i H (wysokość graniastosłupa) czyli z tw. Pitagorasa a2+H2=x2 H2=x2-a2 H2=a2 / (4sinα) -a2 = ( a2 - 4a2sinα) / (4sin2α) = a2(1-4sin2α) / (4sin2α) czyli mamy H= a1-4sin2α / 2sinα podstawa jest trójkatem równobocznym o boku a czyli PP=a23/4 czyli mamy wszystko co jest potrzebne do obliczenia V
2 sty 14:58
zdesperowana: jeszcze raz dziekuje bardzo emotikonka nie ukrywam,że wskazówki do pozostałych zadań bardzo by mi sie przydały emotikonka
2 sty 15:46
Basia: postaram się wieczorem, na razie obowiązki domowe wzywają pozdrawiam
2 sty 15:47
Basia: zadanie 4. Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długość a. Znajdź długości przekątnych graniastosłupa. oznacz wierzchołki podstawy dolnej przez ABCDEF górnej przez A1B1C1D1E1F1 mamy policzyć AD1 i AE1 tr.ADD1 jest prostokatny AD - przekatna główna sześciokata foremnego AD=2a DD1=a AD12=a2+(2a)2=5a2 AD1=a5 tr.AEE1 jest prostokatny EE1=a kat wewnętrzny sześciokąta foremnego 1200 tr.AFE równoramienny czyli pozostałe kąty mają po 300 z tw.sinusów AE/sin1200 = AF/sin300 AE=[a/(1/2)]*(3/2}=2a3/2=a3 AE12=(a3)2 + a2 =4a2 AE1=2a
3 sty 11:05
Basia: 6 i 7 postaram się zrobić trochę później; zakupy czekają emotikonka
3 sty 11:06
Eta: zad 6/ Narysuj ten graniastosłup zaznacz odp. kąty zauważysz ,że trójkat prostokątny gdzie H -- wysokość i przyprost. przeciwległa kątowi β d --- przeciwprostokatna f --- przekatna dłuższa rombu i przyprost. przyległa kątowi β Obliczymy H i f z funkcji tryg . kąta β czyli H/d= sin β to H= d*sinβ podobnie f/d= cos β to f= d*cosβ rozważamy teraz romb , w którym przekatne dziela sie na połowy pod katem prostym czyli rozważamy trójkat prostokatny gdzie przyprostokatne to f/2 i e/2 i przeciwprostokatna a i kąt α/2( bo też podzielony na pół ) z funkcji tryg. w tym trójkącie mamy ( f/2)/a= cosα/2 czyli a= f/2cosα/2 czyli wstawiajac za f d*cosβ to a = ----------- 2 cosα/2 teraz już tylko podstawiamy do wzoru na V V= Pp*H gdzie Pp= a2 *sinα d2 *cos2β d3*cos2β*sinβ więc V= --------------- * d*sinβ= --------------------- 4 cos2(α/2) 4 *cos2(α/2) można jeszcze przekształcać na sin 2β ( ale tak zostawiamy ! też dobrze!) mysle,że sie nie pomyliłam ale skoro rozumiesz to sprawdź! ( na wszelki wypadek!emotikonka
3 sty 13:16
Eta: 7/ Podobnie ! Narysuj ten graniastosłup! V = Pp*H Pp=(1/2 )*b2*sinα więc tylko obliczyć H trójkat w ścianie jest prostokątny gdzie b i H to przyprostokatne kąt β jest przeciwległy do H czyli z funkcji tgβ= H/b to H= b*tgβ teraz już V= (1/2)*b2 * sinα* b*tgβ V= (1/2) *b3 *sinα *tgβ
3 sty 13:24
Eta: Myśle ,że rozumiesz i z rysunku zauważysz te trójkąty OK?( nie chciałam się za dużo rozpisywaćemotikonka
3 sty 13:27
zdesperowana: bardzo, ale to bardzo dziekuje Wam za pomoc emotikonka wreszcie te zadania, które mnie przerażały, stały sie dla mnie zrozumiałe emotikonka
3 sty 21:00
Basia: Miło nam.
3 sty 21:01
zdesperowana: aż głupio mi sie pytać...ale chciałam prosić o pomoc w tych zadaniach: zadanie 1. Stosunek długości krawędzi podstawy prostopadłościanu wynosi 3:4. Krawędź boczna jest cztery razy dłuższa od krótszej krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy przekątna prostopadłościanu z podstawą. zadanie 2. Przekątna prostopadłościanu ma długość 13, a przekątne ścian bocznych mają długości 317 cm i 410 cm. Oblicz objędtość prostopadłościanu. zadanie 3. Siedem krawędzi graniastosłupa trójkątnego prostego ma długość 13, a pozaostałe dwie krawędzie mają długość 10. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. Ponieważ, nie posiadam zdolności "widzenia przestrzennego", mam takie pytanie, jak rozróżnić która z przekątnych graniastosłupa jest dłuższa, a która krótsza emotikonka
4 sty 12:04
zdesperowana: zadanie 3. Siedem krawędzi graniastosłupa trójkątnego prostego ma długość 13, a pozaostałe dwie krawędzie mają długość 10. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. to zadanie próbowałam zrobić, tylko nie wiem czy dobrze myśle podstawą jest trójkąt równoramienny, o podstawie 10 i ramionach 13 to z tego można wyliczyć wysokość podstawy, wykorzystując twierdzenie pitagorasa. w tedy wychodzi, że wysokość to 12 więc pole podstawy ma 60 i już moge obliczyć objętość, bo wysokość graniastosłupa to 13 V= Pp x H = 60 x 13= 780 Pole boczne: 2(13x13) + 10x13= 338 + 130= 468 Pole powierzchni całkowitej: 2 Pp + Pb = 120 + 468 = 588 Dobrze tak ? a z tamtymi dwoma to niestety nie moge sobie kompletnie poradzićemotikonka
4 sty 12:30
Basia: szkoda, że nie napisałaś nowego posta; juz dawno miałabyś odpowiedź przy tej ilości wpisów wszyscy myślą, że to już sprawa załatwiona zadanie 3 rozwiązałaś prawidłowo
5 sty 01:13
Basia: zadanie 1. Stosunek długości krawędzi podstawy prostopadłościanu wynosi 3:4. Krawędź boczna jest cztery razy dłuższa od krótszej krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy przekątna prostopadłościanu z podstawą. Jeżeli narysujesz przekatną prostopadłoscianu i dorusujesz przekatną podstawy otrzymasz trójkat prostokatny o przyprostokatnych: d - przekatna podstawy, c - krawędź boczna i przeciprostokątnej D - przekątna prostopadłościanu. Kąt o który chodzi to kąt międzu d i D cosα = d/D d=a2+b2 D2=c2+d2 a/b=3/4 czyli 4a=3b czyli a=3b/4 c=4a=3b d2 = 9b2/16 + b2 = 25b2/16 d = 5b/4 D2 = 9b2 + 25b2/16 = 169b2/16 D=13b/4 cosα = (5b/4) / (13b/4) =5/13
5 sty 01:26
Basia: zadanie 2. Przekątna prostopadłościanu ma długość 13, a przekątne ścian bocznych mają długości 3√17 cm i 4√10 cm. Oblicz objędtość prostopadłościanu. d1 - przekatna podstawy d2, d3 - przekątne ścian bocznych D - przekatna prostopadłościanu a,b - krawędzie podstawy c - krawędź boczna d12 = a2 + b2 d22 = a2 + c2 d32 = b2 + c2 D2 = d12 + c2 a2 + c2 = 9*17 = 153 /*(-1) b2 + c2 =16*10 = 160 a2+b2+c2 = 169 -a2 - c2 = -153 b2 + c2 = 160 ---------------------------- b2 - a2 =7 b2 = a2 +7 a2 + a2 + 7 +c2 = 169 2a2 + c2 = 162 -a2 - c2 = -153 --------------------------- a2 = 9 a=3 -------------- b2=9+7=16 b=4 --------------------- c2 = 153 - a2 c2 = 153 - 9 c2 =144 c=12 ------------------------- V=abc = 3*4*12=144
5 sty 01:38
Basia: Jeżeli będziesz jeszcze miała problemy napisz nowy post. Powodzenia
5 sty 01:39
zdesperowana: dziekuje za pomoc i dobre rady emotikonka
8 sty 13:31
ewcia: graniastosłup o podstawie trójkąta równoramiennego i jego siatka
19 sty 15:58