zdesperowana: Byłabym wdzięczna za którekolwiek zadanie. Zależy mi na tym, aby je zrozumieć, ale nie
jestem w stanie sama dojść o co w nich chodzi.
zadanie 1.
Objętość prostopadłościanu wynosi 480 cm
3. Jedna z krawędzi ma długość 5 cm, a stosunek
dwóch pozostałych krawędzi wynosi 2:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej
prostopadłościanu.
zadanie 2.
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość a. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
zadanie 3.
Przekątne sąsiednich ścian poprowadzone z jednego wierzchołka graniastosłupa prawidłowego
tworzą kąt o mierze 2α. Oblicz objętość graniastosłupa, wiedząc,że długość krawędzi jego
podstawy jest równa a.
zadanie 4.
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długość a. Znajdź
długości przekątnych graniastosłupa.
zadanie 5.
Pola trzech nieparzystych ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 12 cm
2, 25 cm
2,
27 cm
2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
zadanie 6.
Dłuższa przekątna graniastosłupa prostego, który ma w podstawie romb o kącie ostrym α, ma
długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem β. Oblicz objętość
graniastosłupa.
zadanie 7.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i
kącie przy wierzchołku o mierze α. Przekątne dwóch ścian bocznych tworzą z podstawą kąt
o mierze β. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Ps. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
1 sty 18:13
Basia:
Objętość prostopadłościanu wynosi 480 cm3. Jedna z krawędzi ma długość 5 cm, a stosunek
dwóch pozostałych krawędzi wynosi 2:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej
prostopadłościanu.
a,b,c - krawędzie
a=5
b:c=2:3
b=2c / 3
V=abc=5*(2c/3)*c=10c2/3
10c2/3=480
c2/3=48
c2=144
c=12
b=8
P=2(ab+ab+bc)
podstawić i obliczyć
jeśli nie rozumiesz pytaj
1 sty 18:21
Basia:
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość a. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
podstawami tego graniastosłupa są trójkaty równoboczne o boku a czyli
Pp=a2√3/4
wysokość jest równa krawędzi bocznej (bo prawidłowy to także prosty) czyli też a
czyli ściany boczne są kwadratomi o boku a; ponadto h=a
Pb=3a2
Pc=Pp+Pb
to już policz sama
V=Pp*h
to również
a jest tutaj dane, czyli chodzi o wyrażenie Pc i V przez a
1 sty 18:26
Basia:
w zadaniu 3 brakuje informacji jaki to jest graniastosłup; trójkątny, czworokatny,
jeszcze jakiś inny ?
to ma znaczenie
1 sty 18:29
Basia:
zadanie 4 trudno będzie wytłumaczyć bez rysunku, ale pomyslę jak to napisac
1 sty 18:35
Basia:
zadanie 5.
Pola trzech nieparzystych ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 12 cm2, 25 cm2,
27 cm2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
prostopadłościan o krawędziach a,b,c ma dwie ściany (oczywiście prostokaty) o wymiarach
a,b; dwie o wymiarach a,c i dwie o wymiarach b,c
jesli tego nie widzisz w wyobrażni postaw przed sobą pudełko zapałek
czyli
ab=12
ac=25
bc=27
z (1) wyznacz b
z (2) wyznacz c
podstaw do (3) i rozwiąż równanie
wyliczysz a, potem b i c z przekształconych (1) i (2)
V=abc
próbuj dokończyć sama
z tym powinnaś sobie poradzić
1 sty 18:40
Basia:
na razie muszę przerwać; czekam na odpowiedź w sprawie 3 i informację czy sobie
poradziłaś
1 sty 18:41
zdesperowana: Przede wszystkim to chciałam bardzo podziękować za pomoc

Dzięki wskazówkom to poradziłam sobie z zadaniami

całkowieie z 2 i 5
Jeżeli chodzi o zadanie 1, to mam pytanie czy przy obliczaniu powierzchni całkowitej
zamiast
P=2(ab+ab+bc) nie będzie przypadkiem P=2(ab+ac+bc)?
w zadaniu 3 chodzi o graniastosłup prawidłowy trójkątny
2 sty 14:40
Basia:
oczywiście, że tak (to nawet nie pomyłka, to tzw.literówka)
potrzebujesz jeszcze wskazówek do pozostałych zadań ?
2 sty 14:46
Basia:
3. Przekątne sąsiednich ścian poprowadzone z jednego wierzchołka graniastosłupa
prawidłowego trójkatnego tworzą kąt o mierze 2α. Oblicz objętość graniastosłupa,
wiedząc,że długość krawędzi jego podstawy jest równa a.
po wykonaniu rysunku zobaczysz, że powstał trójkąt równoramienny o podstawie a (dane),
ramionach x i kącie przy wierzchołu 2α (dane)
po narysowaniu wysokości tego trójkata dostajemy dwa trójkaty prostokatne, w których:
jedna przyprostokatna to a/2; druga h; przeciwprostokatna x; kat międzu x i h to α
czyli
sinα= (a/2) / x
xsinα=a/2
x=a/(2sinα) czyli x już mamy bo a i α są dane
x jest przekatną prostokata o bokach a i H (wysokość graniastosłupa) czyli z tw.
Pitagorasa
a2+H2=x2
H2=x2-a2
H2=a2 / (4sinα) -a2 = ( a2 - 4a2sinα) / (4sin2α) =
a2(1-4sin2α) / (4sin2α)
czyli mamy
H= a√1-4sin2α / 2sinα
podstawa jest trójkatem równobocznym o boku a
czyli PP=a2√3/4
czyli mamy wszystko co jest potrzebne do obliczenia V
2 sty 14:58
zdesperowana: jeszcze raz dziekuje bardzo

nie ukrywam,że wskazówki do pozostałych zadań bardzo by mi sie przydały
2 sty 15:46
Basia:
postaram się wieczorem, na razie obowiązki domowe wzywają
pozdrawiam
2 sty 15:47
Basia:
zadanie 4.
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długość a. Znajdź
długości przekątnych graniastosłupa.
oznacz wierzchołki podstawy dolnej przez ABCDEF
górnej przez A1B1C1D1E1F1
mamy policzyć AD1 i AE1
tr.ADD1 jest prostokatny
AD - przekatna główna sześciokata foremnego
AD=2a
DD1=a
AD12=a2+(2a)2=5a2
AD1=a√5
tr.AEE1 jest prostokatny
EE1=a
kat wewnętrzny sześciokąta foremnego 1200
tr.AFE równoramienny czyli pozostałe kąty mają po 300
z tw.sinusów
AE/sin1200 = AF/sin300
AE=[a/(1/2)]*(√3/2}=2a√3/2=a√3
AE12=(a√3)2 + a2 =4a2
AE1=2a
3 sty 11:05
3 sty 11:06
Eta:
zad 6/ Narysuj ten graniastosłup zaznacz odp. kąty
zauważysz ,że trójkat prostokątny gdzie
H -- wysokość i przyprost. przeciwległa kątowi β
d --- przeciwprostokatna
f --- przekatna dłuższa rombu i przyprost. przyległa kątowi β
Obliczymy H i f z funkcji tryg . kąta β
czyli H/d= sin β to H= d*sinβ
podobnie f/d= cos β to f= d*cosβ
rozważamy teraz romb , w którym przekatne dziela sie
na połowy pod katem prostym
czyli rozważamy trójkat prostokatny
gdzie przyprostokatne to f/2 i e/2
i przeciwprostokatna a i kąt α/2( bo też podzielony na pół )
z funkcji tryg. w tym trójkącie mamy
( f/2)/a= cosα/2 czyli a= f/2cosα/2 czyli wstawiajac za f
d*cosβ
to a = -----------
2 cosα/2
teraz już tylko podstawiamy do wzoru na V
V= P
p*H gdzie P
p= a
2 *sinα
d
2 *cos
2β d
3*cos
2β*sinβ
więc V= --------------- * d*sinβ= ---------------------
4 cos
2(α/2) 4 *cos
2(α/2)
można jeszcze przekształcać na sin 2β ( ale tak zostawiamy ! też dobrze!)
mysle,że sie nie pomyliłam
ale skoro rozumiesz to sprawdź! ( na wszelki wypadek!
3 sty 13:16
Eta:
7/ Podobnie ! Narysuj ten graniastosłup!
V = Pp*H Pp=(1/2 )*b2*sinα
więc tylko obliczyć H
trójkat w ścianie jest prostokątny
gdzie b i H to przyprostokatne kąt β jest przeciwległy do H
czyli z funkcji tgβ= H/b to H= b*tgβ
teraz już V= (1/2)*b2 * sinα* b*tgβ
V= (1/2) *b3 *sinα *tgβ
3 sty 13:24
Eta:
Myśle ,że rozumiesz i z rysunku zauważysz
te trójkąty OK?( nie chciałam się za dużo rozpisywać
3 sty 13:27
zdesperowana: bardzo, ale to bardzo dziekuje Wam za pomoc

wreszcie te zadania, które mnie
przerażały, stały sie dla mnie zrozumiałe
3 sty 21:00
Basia:
Miło nam.
3 sty 21:01
zdesperowana: aż głupio mi sie pytać...ale chciałam prosić o pomoc w tych zadaniach:
zadanie 1.
Stosunek długości krawędzi podstawy prostopadłościanu wynosi 3:4. Krawędź boczna jest
cztery razy dłuższa od krótszej krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy
przekątna prostopadłościanu z podstawą.
zadanie 2.
Przekątna prostopadłościanu ma długość 13, a przekątne ścian bocznych mają długości
3
√17 cm i 4
√10 cm. Oblicz objędtość prostopadłościanu.
zadanie 3.
Siedem krawędzi graniastosłupa trójkątnego prostego ma długość 13, a pozaostałe dwie
krawędzie mają długość 10. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa.
Ponieważ, nie posiadam zdolności "widzenia przestrzennego", mam takie pytanie, jak
rozróżnić która z przekątnych graniastosłupa jest dłuższa, a która krótsza
4 sty 12:04
zdesperowana: zadanie 3.
Siedem krawędzi graniastosłupa trójkątnego prostego ma długość 13, a pozaostałe dwie
krawędzie mają długość 10. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa.
to zadanie próbowałam zrobić, tylko nie wiem czy dobrze myśle
podstawą jest trójkąt równoramienny, o podstawie 10 i ramionach 13
to z tego można wyliczyć wysokość podstawy, wykorzystując twierdzenie pitagorasa.
w tedy wychodzi, że wysokość to 12
więc pole podstawy ma 60
i już moge obliczyć objętość, bo wysokość graniastosłupa to 13
V= Pp x H = 60 x 13= 780
Pole boczne: 2(13x13) + 10x13= 338 + 130= 468
Pole powierzchni całkowitej: 2 Pp + Pb = 120 + 468 = 588
Dobrze tak ?
a z tamtymi dwoma to niestety nie moge sobie kompletnie poradzić
4 sty 12:30
Basia:
szkoda, że nie napisałaś nowego posta; juz dawno miałabyś odpowiedź
przy tej ilości wpisów wszyscy myślą, że to już sprawa załatwiona
zadanie 3 rozwiązałaś prawidłowo
5 sty 01:13
Basia:
zadanie 1.
Stosunek długości krawędzi podstawy prostopadłościanu wynosi 3:4. Krawędź boczna jest
cztery razy dłuższa od krótszej krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy
przekątna prostopadłościanu z podstawą.
Jeżeli narysujesz przekatną prostopadłoscianu i dorusujesz przekatną podstawy otrzymasz
trójkat prostokatny o przyprostokatnych: d - przekatna podstawy, c - krawędź boczna
i przeciprostokątnej D - przekątna prostopadłościanu.
Kąt o który chodzi to kąt międzu d i D
cosα = d/D
d=a2+b2
D2=c2+d2
a/b=3/4 czyli 4a=3b czyli a=3b/4
c=4a=3b
d2 = 9b2/16 + b2 = 25b2/16
d = 5b/4
D2 = 9b2 + 25b2/16 = 169b2/16
D=13b/4
cosα = (5b/4) / (13b/4) =5/13
5 sty 01:26
Basia:
zadanie 2.
Przekątna prostopadłościanu ma długość 13, a przekątne ścian bocznych mają długości
3√17 cm i 4√10 cm. Oblicz objędtość prostopadłościanu.
d1 - przekatna podstawy
d2, d3 - przekątne ścian bocznych
D - przekatna prostopadłościanu
a,b - krawędzie podstawy
c - krawędź boczna
d12 = a2 + b2
d22 = a2 + c2
d32 = b2 + c2
D2 = d12 + c2
a2 + c2 = 9*17 = 153 /*(-1)
b2 + c2 =16*10 = 160
a2+b2+c2 = 169
-a2 - c2 = -153
b2 + c2 = 160
----------------------------
b2 - a2 =7
b2 = a2 +7
a2 + a2 + 7 +c2 = 169
2a2 + c2 = 162
-a2 - c2 = -153
---------------------------
a2 = 9
a=3
--------------
b2=9+7=16
b=4
---------------------
c2 = 153 - a2
c2 = 153 - 9
c2 =144
c=12
-------------------------
V=abc = 3*4*12=144
5 sty 01:38
Basia:
Jeżeli będziesz jeszcze miała problemy napisz nowy post. Powodzenia
5 sty 01:39
zdesperowana: dziekuje za pomoc i dobre rady
8 sty 13:31
ewcia: graniastosłup o podstawie trójkąta równoramiennego i jego siatka
19 sty 15:58