Zadania tekstowe
rzodkiew: Układy równań
Zad 1. W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 4 większa od cyfry jedności. Jeżeli
| | 1 | |
przestawimy jej cyfry, to nowa liczba będzie stanowiła 57 |
| % pierwszej liczby. Ile wynosi |
| | 7 | |
różnica tych liczb?
Zad 2. Znajdź dwie takie liczby dodatnie których różnica jest 5 razy mniejsza od ich sumy, a
pierwsza liczba jest o 125 większa od drugiej.
Zad 3. Suma trzech liczb naturalnych wynosi 105. Pierwsza liczba jest jest o 20% mniejsza od
| | 2 | |
drugiej, a trzecia stanowi |
| sumy pierwszej i drugiej. Znajdź te liczby |
| | 3 | |
pomocy
2 paź 12:28
Kejt: | | 1 | |
zamień 57 |
| % na ułamek.. |
| | 7 | |
2 paź 12:33
rzodkiew: Pomóżcie 1 i 2
2 paź 18:14
rzodkiew: A 3 mam zrobione tylko nie wiem czy dobrze
2 paź 18:14
Godzio:
10a + b −− liczba 2 − cyfrowa
a = b + 4
10b + a −− liczba przestawiona
| | 1 | | | |
57 |
| % * (10a + b) = 10b + a ⇒ |
| (10a + b) = 10b + a |
| | 7 | | 100 | |
a = b + 4
a = b + 4
rozwiąż ten układ równań − z tego powinno Ci wyjść a = 8, b = 4
Odp: 84 − 48 = ?
2 paź 18:19
Godzio: 2.
a,b∊R+
5(a − b) = a + b
a = b + 125
2 paź 18:22
rzodkiew: Zad 3.
Dane
x−0,2x=0,8x − I liczba 0,8x*35=28
x − II liczba⇒35
| 2 | |
| (0,8x+x) − III liczba⇒42 |
| 3 | |
{0,8x+x+y=105
{1,8x+1,2x=105
{y=1,2x
{3x=105/3
{y=1,2x
{x=35
Odp: Te liczby to 28, 35, 42
2 paź 18:25
rzodkiew: pomóżcie jeszcze drugie:
2 paź 18:37
Godzio: napisałem wyżej układ, rozwiąż go, jest na pewno łatwiejszy od tego co przed chwilą rozwiązałeś
2 paź 18:39
rzodkiew: a przepraszam nie zauważyłem dzięki
2 paź 18:40
rzodkiew: a takie coś
Zad. Dla jakiej liczby m układ równań jest nieoznaczony?
{2mx−4y=5
2 paź 18:48
2 paź 18:51
2 paź 18:51
Godzio: a rzeczywiście, nie wpadłem na to
2 paź 18:58
Kejt: choć raz mi się udało
2 paź 19:01