aras: może mi ktoś pomóc? znajdź wzór paraboli którą jest łuk o wysokości 192m i tyle samo
wynosi odległości między ramionami mierzona przy ziemi
1 sty 17:58
Basia:
ustawiamy układ wspólrzędnych tak aby wierzchołek leżał na OY a OX była ziemią
wówczas odległość miejsc zerowych od poczatku układu wynosi 192/2=96
czyli miejsca zerowe to x1=-96 i x2=96
czyli
f(x)=a(x-96)(x+96)
f(0)=192 (bo to będą współrzedne wierzchołka)
f(0)=a*(-96)*96
-96*96a=192
a=-192 / (96*96) = - 2/96 = -1/48
f(x)= -1/48 *(x2-962)= -1/48 * x2 + (96*96) / 48 =
-1/48 * x2+2*96 = -1/48 * x2 + 192
1 sty 18:17