funkcja liniowa
mati2321: Punkt K(a,b) należy do wykresu prostej o równaniu y=−x+4. wobec tego suma licz a i b jest
równa?
a=−1
b=4
a+b = −1 + 4 = 3
A w odpowiedziach jest 4. Co zrobiłem nie tak?
2 paź 12:17
runny: y = −x + 4
y + x = −x + 4 + x = 4
2 paź 12:23
mati2321: yyy nie rozumiem. dlaczego tam dopisałeś jeszcze jedno x?
2 paź 12:27
runny: y = −x + 4
x = x
y + x = −x + 4 + x = 4
2 paź 12:30
mati2321: nie rozumiem.
i ma być suma a i b, a nie x i y
2 paź 12:40
runny: Ojej, no to zamiast
y = −x + 4
masz
b = −a + 4
Teraz dodajesz do siebie a i b, tylko, że pod b podstawiasz wartość −a + 4
2 paź 12:47