Zadanie konstrukcyjne
przemek123: Zbuduj prostokąt o polu równym polu danego kwadratu i o obwodzie dwa razy większym od obwodu
tego tego kwadratu.
Prosiłbym tylko o jakieś wskazówki, a nie rozwiązanie całego zadania.
Z góry dziękuję
2 paź 12:08
runny:
a,b − boki prostokąta
x − bok kwadratu
Robisz układ rówań
ab = x
2
a + b = 4x
Po obliczeniu mamy boki równe:
a = x(2 −
√3)
b = x(2 +
√3)
Skoro to zadanie konstrukcyjne, to zakładam, że masz dany bok kwadratu w postaci jakiegoś
odcinka.
Korzystając z twierdzenia Talesa robisz taki rysunek, aby otrzymać długość
√3, potem
wyznaczasz długość 2 −
√3 oraz 2 +
√3 i ponownie korzystając z Talesa otrzymujesz wartość
iloczynów x(2 −
√3 oraz x(2 +
√3). Koniec
2 paź 12:15
runny: Z tym wyznaczeniem √3 za pomocą Talesa trochę przesadziłem. Lepiej będzie przy pomocy
trójkąta prostokątnego: √3 jest przeciwprostokątną trójkąta o bokach 1 oraz √2, a √2
jest przekątną kwadratu o boku 1.
2 paź 12:20
przemek123: Oto chodzi, że to co podałem w treści zadania to wszystko.
Nie ma nic podane odnośnie jakiegoś odcinka.
Postaram się skorzystać z tych rad, które zamieściłeś. Dzięki
2 paź 12:30
runny: No to utwórz własny kwadrat o dowolnym boku, np. 2 i traktuj tą dowolną długość jako x z moich
wyliczeń.
2 paź 12:31