uklad rownan
Licze na wasza pomoc ;) : Obecnie ojciec jest 3 razy straszy od córki. 10 lat temu ojciec był 7 razy straszy od córki. Za
ile lat ojciec będzie dwa razy straszy od córki ?
2 paź 11:50
Kejt:
x − obecny wiek ojca
y − obecny wiek córki
x=3y
x−10=7(y−10)
jak to policzysz to podstaw do:
x+z=2(y+z)
powinno być ok.
2 paź 11:53
Licze na wasza pomoc ;) : x=3y
x−10=7(y−10)
x=3y
x−10=7y−70
x−3y=0 :−1
x−10−7y=−70
−x−3y=0
x−10−7y=−70
−10y−10=−70 +10
−10y=−60 :−10
y=6
x= 3*6
x=18
y=6
18+z=2(6+z)
18+z= 12+2z
3z=30
z=10
tak
2 paź 12:12
Kejt: gdzieś się pomyliłaś.. powinno wyjść y=15..
2 paź 12:17
Licze na wasza pomoc ;) : jeżeli dzielimy −3y przez −1 to wychodzi −3y czy +3y ?
2 paź 12:19
Kejt: minus przez minus daje plus.
2 paź 12:19
Godzio:
Heh, fajnego ojca wyliczyłaś

18 lat i już 6 − letnia córka
2 paź 12:23
Kejt: wynik dopasowany do ponurej rzeczywistości..
2 paź 12:25
Licze na wasza pomoc ;) : zaraz to policzę jeszcze raz
2 paź 12:26
Licze na wasza pomoc ;) : x=3y
x−10=7(y−10)
x−3y=0
x−10=7y−70
x−3y=0 :−1
x−10−7y=−70
−x+3y=0
x−10−7y=−70
−4y−10=−70 +10
−4y=−60
y=15
x=3*15
x=45
y=15
45+z=2(15+z)
45+z=30+2z
3z=75
z=25


z ma być takie
2 paź 12:32
Kejt:
x+z=2(y+z)
45+z=30+2z /−30
15+z=2z /−z
z=15
2 paź 12:35
Licze na wasza pomoc ;) : prostszej było metoda podstawiania ale po co ułatwiać, lubię z wami rozkazywać zadanka

z=25

i już dziękuje
2 paź 12:36
Licze na wasza pomoc ;) : aha nie można redukować stornami
2 paź 12:36
Kejt: można.. jeśli się wie jak
2 paź 12:37
Licze na wasza pomoc ;) : chodzi ze zmienia się wartości (+ −) ?
2 paź 12:38
Kejt: tak.
2 paź 12:39
Licze na wasza pomoc ;) : 45+z=30+2z / −30−2z
45+z−30−2z
15=z
2 paź 12:41
Licze na wasza pomoc ;) : dziękuje ci kejt'a dzięki tobie umiem więcej
2 paź 12:43
Kejt: och. proszę bardzo.
2 paź 12:44