Ruch jednostajny prostoliniowy
Łukasz : Ze stacji A wyjechał pociąg z prędkością 72 km/h,a równocześnie ze stacji B odległej o 50 km w
kierunku przeciwnym inny pociąg z prędkością 10 m/s.Gdzie i kiedy spotkają się pociągi.
2 paź 10:57
Łukasz : Help
2 paź 11:09
Kejt: na początek zamień 10m/s na km/h.. masz odpowiedź do tego zadania?
2 paź 11:58
Łukasz : 36 km/h
2 paź 14:19
Kejt: masz odpowiedzi?
2 paź 14:40
Łukasz : nie
2 paź 14:42
Net:
x − odległość od A
t − czas
10m/s = 36km/h
Trzeba rozwiązać ten uklad rownań
x = 72t
50 − x = 36t
2 paź 14:52
Łukasz : możecie rozwiązać ten układ bo dopiero go przerabiam i jeszcze dobrze nie umiem
2 paź 16:24
runny: Oznaczmy przez s
1 drogę od stacji A do miejsca spotkania, a przez s
2 drogę od stacji B do
miejsca spotkania
| | s | |
t = |
| − wzór na czas w ruchu jednostajnym |
| | v | |
Wiadomo, że spotkają się po upływie tego samego czasu, stąd:
Wiadomo też, że s
1 + s
2 = 50
Dalej powinieneś sobie poradzić.
2 paź 16:28
Łukasz : no nie wiem a co dalej mam zrobić
2 paź 16:30
runny: Mnożysz pierwsze równanie razy 72, czyli masz
2s
1 = s
2
Podstawiasz do drugiego równania w miejsce s
2 otrzymaną zależność, czyli:
s
1 + 2s
1 = 50
3s
1 = 50
2 paź 16:32
Łukasz : i tyle czy coś trzeba jeszcze zrobić
2 paź 16:33
runny: No przeczytaj polecenie, to będziesz wiedzieć, czy coś jeszcze trzeba zrobić...
2 paź 16:34
Łukasz : Gdzie i kiedy spotkają się pociągi
czyli co mam zrobić
2 paź 16:37
runny: napisałem Ci, że s
1 to droga od stacji A do punktu spotkania. Stąd miejsce spotkania znajduje
| | 50 | | 50 | | 100 | |
się |
| km od stacji A oraz 50 − |
| , czyli |
| km od stacji B. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Czas obliczasz korzystając ze wzoru na czas dla dowolnego z pociągów.
2 paź 16:38
Łukasz : s=v*t
2 paź 17:04
runny: s − droga
v − prędkość
t − czas
przekształć wzór który napisałeś, aby otrzymać wzór na czas
2 paź 17:16
Maja: t=sv
2 paź 17:20
Łukasz: v=st/*t
v*t=S//:v
t=sv
2 paź 17:23
Łukasz:
2 paź 17:29
runny: no fajnie, teraz podstaw w miejsce s wartość s1 którą obliczyliśmy, a pod v prędkość pociągu
jadącego ze stacji A
2 paź 17:35
Łukasz: s=
503
v=72
2 paź 17:39
runny: No masz wzór na czas, sam go wyprowadziłeś
Masz konkretne wartości s i v. Wstaw je po prostu do równania w miejsce s i v.
2 paź 17:45
Łukasz: które
2 paź 17:47
Łukasz: 
2 paź 18:02
runny: no napisałeś przecież sam...
v = 72
Wstawiasz to do wzoru
| | s | | 503 | | 25 | |
t = |
| = |
| = |
| |
| | v | | 72 | | 108 | |
2 paź 18:02
Łukasz: i teraz co
2 paź 18:03
runny: | | 25 | |
No to jest wynik. Spotkały się po |
| godzin, czyli po około 13 minutach i 53 sekundach. |
| | 108 | |
2 paź 18:05
Łukasz: aha dzięki bardzo
2 paź 18:05