asia: Długośc prostokąta wynosi 32cm ,szerokośc stanowi 35% jego długośći.oblicz obwód i pole
prostokąta.proszę o rozwiązanie tego zadania.
1 sty 16:34
Basia:
Asiu to jest dokładnie to samo co poprzednio tylko x masz dane x=32
a y to 35% z x czyli y=0,35x
wylicz y i podstaw do wzoru na pole
1 sty 16:36
asia: Proszę o rozwiązanie całego pierwszego zadania.
Bo naprawdę niewiem jak ruszyć dalej.
1 sty 16:43
Basia: wróć do poprzedniego postu i napisz mi co to jest obwód prostokata, może być słowami
czekam tam
1 sty 16:47
Eta:
No proste! Tak jak Ci Basia napisała:
35% z 32 cm = 11, 2 cm
czyli a = 32 cm b = 11,2 cm
P= a*b --- podstaw i wylicz ( tylko pomnożyć!
Ob= 2a +2b = 2*32 +2 *11,2 / chyba potrafisz pomnozyć i dodać
1 sty 16:48