Pomoc
help: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
m16x + (2m−1)4x +2−3m=0
Jakie mają byc załozenia?
2 paź 09:53
Mateusz: Ja mysle tak wprowadzmy zmienną pomocniczą t = 4
x a wtedy otrzymamy rownanie
mt
2+(2m−1)t+2 mysle ze teraz moge zapisac rownosc t =4
x w postaci logarytmu log
44
x=log
4t
to od razu widzimy ze rownanie nie będzie miało rozwiązań, gdy równanie kwadratowe nie ma
rozwiązań lub gdy rozwiąznia są niedodatnie.
dalej mysle sprawdz rownanie kwadratowe dla warunku Δ<0 potem np ze wzorów Viete'a sprawdz
kiedy rozwiązania są niedodatnie warunek przy tym Δ≥0
ja bym przynajmniej tak jakos zrobił ale niech mądrzejsze autorytety wypowiedzą się na forum
2 paź 10:12
Godzio:
m ≠ 0
4
x = t ,
t>0
m*t
2 + (2m − 1)t + 2 − 3m
1
o Δ ≥ 0 −−− jeśli delta jest większa od zera tzn. że istnieją pierwiastki, jednak jeśli oba
będą ujemne to będzie to równanie sprzeczne:
Δ ≥ 0
t
1 + t
2 < 0
t
1 * t
2 > 0
Rozwiąż to,
2
o Δ < 0 −− brak pierwiastków to też rozwiąż i suma obu rozwiązań da końcową odpowiedź
2 paź 10:16
Mateusz: otrzymamy równanie mt
2+(2m−1)t+2−3m =0 tam nie dopisałem ale sposob
Godzia jest własciwie
| | 3−√5 | | 2 | |
krótszy mnie wyszło ze m€( |
| , |
| > sprawdz Godzio jakby ci sie chciało |
| | 8 | | 3 | |
2 paź 10:23
Godzio: z pierwszego przypadku wyszło mi brak rozwiązań bo założenie:
t
1 + t
2 < 0 i t
1 * t
2 > 0 nigdy nie się nie pokryło więc zostaje tylko Δ < 0
I też nie mówię że się nie pomyliłem ale zaraz jeszcze raz sprawdzę
2 paź 10:32
Godzio: | | 2 | | 1 | |
a nie sorki, coś mi się ubzdurało że |
| < |
|  Twoje rozwiązanie jest ok |
| | 3 | | 2 | |
2 paź 10:34
taki tam: Własnie mi tez wychodziło tak jak Godziowi,a odpowiedz jest taka jak Mateusza...
2 paź 10:34
Godzio: tylko tam u
Mateusza chyba miał być plus i przedział otwarty:
2 paź 10:40
Mateusz: Mozliwe cos pewnie w rachunkach sknociłem więc lepiej sie nie bede brał za zadania matematyczne
tylko bede pełnił dyzur i czekał ewentualnie na chemiczne lub biologiczne(z niektórych
działów)
2 paź 11:05
taki tam2: Nie rozumiem tego zdania, z czego to wynika. "jeśli delta jest większa od zera tzn. że istnieją
pierwiastki, jednak jeśli oba
będą ujemne to będzie to równanie sprzeczne: " Prosiłbym o wytłumaczenie. Pozdrawiam
4 wrz 19:40
AnalnyPenetrator12: A to nie jest tak ze jeśli uwzględniamy że Δ ≥ 0 w takim wypadku musimy założyć że t1 * t2≥ 0
bo jednego z miejsc zerowych może po prostu nie być w tym przedziale.
16 paź 20:41