matematykaszkolna.pl
Pomoc help: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych m16x + (2m−1)4x +2−3m=0 Jakie mają byc załozenia?
2 paź 09:53
Mateusz: Ja mysle tak wprowadzmy zmienną pomocniczą t = 4x a wtedy otrzymamy rownanie mt2+(2m−1)t+2 mysle ze teraz moge zapisac rownosc t =4x w postaci logarytmu log44x=log4t to od razu widzimy ze rownanie nie będzie miało rozwiązań, gdy równanie kwadratowe nie ma rozwiązań lub gdy rozwiąznia są niedodatnie. dalej mysle sprawdz rownanie kwadratowe dla warunku Δ<0 potem np ze wzorów Viete'a sprawdz kiedy rozwiązania są niedodatnie warunek przy tym Δ≥0 ja bym przynajmniej tak jakos zrobił ale niech mądrzejsze autorytety wypowiedzą się na forumemotka
2 paź 10:12
Godzio: m ≠ 0 4x = t , t>0 m*t2 + (2m − 1)t + 2 − 3m 1o Δ ≥ 0 −−− jeśli delta jest większa od zera tzn. że istnieją pierwiastki, jednak jeśli oba będą ujemne to będzie to równanie sprzeczne: Δ ≥ 0 t1 + t2 < 0 t1 * t2 > 0 Rozwiąż to, 2o Δ < 0 −− brak pierwiastków to też rozwiąż i suma obu rozwiązań da końcową odpowiedźemotka
2 paź 10:16
Mateusz: otrzymamy równanie mt2+(2m−1)t+2−3m =0 tam nie dopisałem ale sposob Godzia jest własciwie
 3−5 2 
krótszy mnie wyszło ze m€(

,

> sprawdz Godzio jakby ci sie chciało
 8 3 
2 paź 10:23
Godzio: z pierwszego przypadku wyszło mi brak rozwiązań bo założenie: t1 + t2 < 0 i t1 * t2 > 0 nigdy nie się nie pokryło więc zostaje tylko Δ < 0
 3 − 5 3 + 5 
m∊(

,

)
 8 8 
I też nie mówię że się nie pomyliłem ale zaraz jeszcze raz sprawdzę
2 paź 10:32
Godzio:
 2 1 
a nie sorki, coś mi się ubzdurało że

<

Twoje rozwiązanie jest ok
 3 2 
2 paź 10:34
taki tam: Własnie mi tez wychodziło tak jak Godziowi,a odpowiedz jest taka jak Mateusza...
2 paź 10:34
Godzio: tylko tam u Mateusza chyba miał być plus i przedział otwarty:
 3 + 5 2 
(

,

)
 8 3 
2 paź 10:40
Mateusz: Mozliwe cos pewnie w rachunkach sknociłem więc lepiej sie nie bede brał za zadania matematyczne tylko bede pełnił dyzur i czekał ewentualnie na chemiczne lub biologiczne(z niektórych działów)
2 paź 11:05
taki tam2: Nie rozumiem tego zdania, z czego to wynika. "jeśli delta jest większa od zera tzn. że istnieją pierwiastki, jednak jeśli oba będą ujemne to będzie to równanie sprzeczne: " Prosiłbym o wytłumaczenie. Pozdrawiam emotka
4 wrz 19:40
AnalnyPenetrator12: A to nie jest tak ze jeśli uwzględniamy że Δ ≥ 0 w takim wypadku musimy założyć że t1 * t2≥ 0 bo jednego z miejsc zerowych może po prostu nie być w tym przedziale.
16 paź 20:41