| 2√5 | ||
3−x = | ||
| √5−2 |
| 2√5 | √5+2 | |||
3−x = | * | |||
| √5−2 | √5+2 |
| 2√5*(√5+2) | ||
3−x = | ||
| (√5−2)(√5+2) |
| 10 + 4√5 | ||
3−x = | (mianownik ze wzoru skróconego mnożenia) | |
| 5 − 4 |
czy jest jakiś sposób, żeby nie podstawiać pod x tego co wyszło, tylko ze wzoru na sześcian
sumy jakoś to uprościć i dopiero po tym przekształceniu podstawić x?
rozpisz go.
no to mam coś takiego:
(7+x)3 = 343 + 147x + 21x2 + x3
i pytanie czy da się to jakoś uprościć? próbowałam pogrupować ale nie dałam rady na żaden
sposób..
bo podstawiać od razu x = −7 − 4√5 to umrę zanim skończe to liczyć
no to mam coś takiego:
(7+x)3 = 343 + 147x + 21x2 + x3
i pytanie czy da się to jakoś uprościć? próbowałam pogrupować ale nie dałam rady na żaden
sposób..
bo podstawiać od razu x = −7 − 4√5 to umrę zanim skończe to liczyć