tabela - średnie
mika: Tabela przedstawia zarobki pracowników pewnej firmy:
Liczba pracowników : 6 8 10 6
4 2
Zarobki miesięczne 1600 1800 2000 2100 2200
3000
w zł:
a) oblicz średnią pensje w tej firmie. Wynik zaokrąglij do 0,01
Ja to widzę tak:
a)
6*1600 + 8*1800......itdliczba WSZYSTKICH pracowników
czy dobrze widzę?
mika: troche sie tabelka mi spsuła

no ale myślę że da się zrozumieć. jest 6 liczb pracowników i do każdego zarobki (czyli też 6
liczb)
mika: yeaah!

a jeszcze mam coś, jeśli mógłbyś mi doradzić:
Dane są przedziały A=(−∞;m
2−6), B = <m,∞)
a) dla m=−3 wyznacz sume, różnice i część wspólną zbiorów − TO MAM!

b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których część wspólna tych przedziałów jest
zbiorem jednoelementowym. − TEGO NIE KMINIĘ CHYBA.. proszę o wskazówki