Wytłumacz
geek: Witam, mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tutaj jest:
(x + y + z)2 = x2 + y2 + z2 +2(xy + yz + xz)
czy tutaj jest jakiś wzór skróconego mnożenia ukryty?
Jezeli tak to mógłby ktoś mi to rozpisać?
Z góry dziękuje za pomoc.
1 paź 23:25
Jack:
skorzystaj z (a+b)2=a2+2ab+b2 i podstaw a=x+y oraz b=z.
1 paź 23:27
Godzio:
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac
(a + b − c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab − 2bc − 2ac
(a − b − c)2 = a2 + b2 + c2 − 2ab + 2bc − 2ac
(a − b + c)2 = a2 + b2 + c2 − 2ab − 2bc + 2ac
1 paź 23:28
geek: Też tak myślałem − tylko czemu tych wzorów nie ma w podręcznikach itp?
1 paź 23:30
runny: Jak nie masz pewności jak wygląda rozwinięcie jakiegoś wzoru skróconego mnożenia, to zwyczajnie
powymnażaj przez siebie nawiasy
1 paź 23:31
geek: @ runny − jak rozpisać: w sensie: (x + y + z)2 = (x + y)2 + (y + z)2 + (x + z)2 ? Czy jak?
1 paź 23:38
Godzio:
(x + y + z)2 = (x + y + z)(x + y + z) = x2 + xy + xz + yx + y2 + yz + zx + zy + z2 = ...
1 paź 23:42
geek: Aaa! Dzięki Godzio. Piwo ci się należy

Pozdrawiam
1 paź 23:43