trygonometria
dyryd: wykaz, ze dla kata ostrego α zachodzi rownosc
(ctg
2α + 1) * sin
2α = 1
a wiec ja to rozkminiłem tak
(
cos2αsin2α +1 ) * sin
2α=
cos2αsin2α+
sin2αsin2α * sin
2α=
=
cos2α + sin2αsin2 * sin
2 = no i teraz nie wiem ktore sinusy skrócic (wydaje mi sie
ze ten w mianowniku z tym z mnożenia)
i takie ogólne pytanie dobrze to wogóle zrobiłem
1 paź 22:47
Godzio: sin2α się skraca i zostaje
cos2α + sin2α = ...
1 paź 22:50
runny:
Stąd mamy
| | cos2α | |
( |
| + 1) * sin2α |
| | sin2α | |
| cos2α + sin2α | |
| * sin2α |
| sin2α | |
c.n.u.
1 paź 22:51
Eta:
Oczywiście przy założeniu,że sinα≠0
otrzymasz po uproszczeniu
L= cos2α+sin2α= 1
P=1
L=P jest tożsamością dla sin α≠0
1 paź 22:51
runny: sinα nie może być równe zero, bo w poleceniu masz dane, że kąt α jest kątem ostrym
1 paź 22:52
Eta:
Słusznie! ......niedoczytałam treści
1 paź 22:54
dyryd: czyli L = P
1 paź 23:04