równanie logarytmiczne
Eta: Zadanie z matury 1968 rozwiąż równanie: log2x2*log2x= 2
1 paź 22:18
Eta:
Idę po
chałwę ......... jak wrócę to myślę,że
Godzio roztrzaska
1 paź 22:21
maciek: Pewnie będzie źle, bo nie miałem logarytmów jeszcze, ale warto spróbować

log
2x2 * log
2x = 2
log
2xx = 2 ⇔ (2x)
2 = x
4x
2 = x
x = 0
1 paź 22:22
Jack:
zamiana podstawy z argumentem, podstawienie t=log
2x i sprzeczność w wyniku?
1 paź 22:23
Maciek: Dobrze ze dales sobie Maciek z malej litery
1 paź 22:23
Jack:
szkoda że nie mam swoich nicków, których tylko właściciel może używać
1 paź 22:24
Maciek: No szkoda

Godzia tez juz ktos dzisiaj podrobil
1 paź 22:25
Godzio: Za późno zobaczyłem

Dokańczając
4x
2 − x = 0
x(4x − 1) = 0
| | 1 | |
x = 0 −− odpada v x = |
| |
| | 4 | |
1 paź 22:27
maciek: Maćku z wielkiej litery, przepraszam za podkradnięcie nicka, już zmieniam
1 paź 22:28
maciek: Jezu, co ja zrobiłem z tamtym równaniem... I jeszcze 0 do podstawy logarytmu chciałem
wcisnąć... czas spać
1 paź 22:29
Eta:
1 paź 22:29
Jack:
po namyśle też mi wyszło x=1/4
1 paź 22:30
Gustlik: log
2x2*log
2x= 2
Dziedzina:
1) 2x>0 → x>0
t=log
2x, log
22=1
| 1 | |
| *t= 2 /*(1+t), t≠−1
|
| 1+t | |
t=2+2t
t−2t=2
−t=2 /*(−1)
t=−2
log
2x=−2
x=2
−2
2 paź 00:20