Poprostu mam problem z samym poczatkiem, nie wiem co przez co pomnozycz..
Maniek ;}: Rozwiąż układ równan.
y−x=4
3(x+y)=24
1 paź 21:54
1 paź 21:55
Maniek ;}: YY najbardziej chodzi mi tez o wybranie metody, czy podstawianie czy przeciwnych wspolczynnikow
1 paź 21:56
Maniek ;}: ok
1 paź 21:56
Jack:
proponuję metodę podstawienia, wyżej masz do niej link.
1 paź 21:56
Bogdan:
W tym przypadku aż się prosi metoda przeciwnych współczynników.
Drugie równanie dzielimy obustronnie przez 3 i otrzymujemy taki układ równań;
y − x = 4
y + x = 8
+ −−−−−−−−−−
2y = 12 ...
1 paź 22:02