Opuśc nawiasy i zredukuj
Bąbel: (3x−1) (2x+1) + (2y+2) (y−3) −x (x−1) +y (y+4) =
1 paź 21:35
Baykowsky: Bąbel napisz dokladnie z czym nie radzisz sobie w tym zadaniu?
1 paź 21:37
Bąbel: yy chce poprostu rozwiązania fachowca

bo mi wychodzi takie cos i nie wiem czy to dobrze :
5x
2+2x−7+3y
2
1 paź 21:42
Baykowsky: dobrze Ci wychodzi

to nie jest skomplikowane zadanie, wystarczy spokojnie powoli pootwierac nawiasy zeby sie nie
pomylic ... i tyle
1 paź 21:46
Bąbel: ok wielkie dzieki
1 paź 21:48
Karmonek: Bąbel to jest tak:
(3x−1) (2x+1) + (2y+2) (y−3) −x (x−1) +y (y+4) = 6x
2 + 3x − 2x −1 + 2y
2 − 6y + 2y −6 − x
2 +
x + y
2 + 4y = 5x
2 + 3y
2 + 2x − 7 czyli to samo co Tobie wiec dobrze tylko uporządkuj
jeszcze wynik i git
1 paź 21:49
Bąbel: aha to liczba naturalna na koniec

czy to nie robi roznicy
1 paź 21:51
Bąbel: bo Ty masz troche inny wynik
1 paź 21:51
Baykowsky: wynik jest ten sam tylko konwencja jest taka ze liczbe naturalna zazwyczaj piszemy na koncu. a
dlaczego wynik jest taki sam? bo 2 + 5 = 5+ 2

dodawanie jest dzialaniem przemiennym wiec
kolejnosc nie gra roli
1 paź 21:56