Iloczyn skalarny
lemurek: Iloczyn skalarny
Bardzo proszę o pomoc w takim zadanku

Wszystkie dane to wektory albo ich wartości, * to iloczyn skalarny (niestety nie wiem jak to
tutaj zaznaczyć)
Wiadomo, że |a|=2 |b|=3 a*b=−4
Oblicz (a+2b)*(b−3a)
Mam kilka takich przykładów, ale niestety nie wiem jak ruszyć
1 paź 20:17
Jack:
a *(b − 3a) + 2b * (b − 3a) = (a * b) − (a * 3a) + (2b * b) − (2b * 3a) = (a * b) − 3a2 +
2b2 − 6(a * b) = −5(a * b) − 3a2 + 2b2 = −5 * (−4) − 3 * 22 + 2 * 32 = 26
1 paź 20:48
lemurek: A mogę prosić o wytłumaczenie, bo nie rozumiem kompletnie tych przekształceń
2 paź 08:58
lemurek: Udało mi się to już zrozumieć − dzięki za pomoc
2 paź 10:00