1 paź 19:58
Godzio:

x
2 + x
2 = d
2
d = x
√2
(y + z)
2 + 1
2 = d
2
3
2 + y
2 = x
2
4
2 + z
2 = x
2
poradzisz sobie ?
1 paź 20:02
Ulf: Podobnie robiłem, ale nadal nic sensownego.
Długość deski to (y+z)2−72(y+z)
1 paź 21:11
Godzio:
(y + z)
2 + 1 = 2x
2 ⇒ y
2 + z
2 + 2yz + 1 = 18 + 2y
2
9 + y
2 = 16 + z
2
17 + y
2 = z
2 + 2yz
−7 + y
2 = z
2 ⇒ y
2 = z
2 + 7 ⇒ y =
√z2 + 7
17 + z
2 + 7 = z
2 + 2
√z2+7z /:2
12 =
√z2 + 7z /
2
144 = z
4 + 7z
2
z
4 + 7z
2 − 144 = 0
Δ = 49 + 576 = 625
√Δ = 25
| | −7 + 25 | | 18 | |
z21 = |
| = |
| = 9 ⇒ z = 3 |
| | 2 | | 2 | |
z
22 < 0
y =
√z2 + 7 =
√16 = 4
x = ...
1 paź 21:18
Bogdan:

Trójkąty ACE i CBD są przystające, więc: |AC| = 4, |CB| = 3, x = 5.
Szerokość wykopu = 7
1 paź 21:28
Eta:
To jest rozwiązanie typu "szast−prast" i ........ po bólu

Pozdrawiam
Bogdanie
1 paź 21:31
Bogdan:
Tak jest
Eto, na muchę wystarczy zwykła łapka, nie potrzebna jest armata.
Pozdrawiam również
1 paź 21:35
Godzio: Ehhh, zawsze wpadnę na najgorszy pomysł
1 paź 21:36
Eta:
1 paź 21:36
Eta:
Godzio 
Głowa do góry ...... " trening czyni mistrza"
1 paź 21:39
Bogdan:
Kilkadziesiąt lat treningu
1 paź 21:40
Eta:
1 paź 21:42
Godzio:
hehe
1 paź 21:44