wielomiany ;/
;/: Rozłóż na czynniki:
a) x3+2x2−7x+4
b) 3x3+13x2+7x+1
1 paź 19:35
Godzio: Jak wolisz − metoda grupowania czy znajdywania pierwiastka i dzielenia (jeśli dzielenia to
zwykle czy hornerem) ?
1 paź 19:38
Maciek: Wielomiany sa fajne

a)Zauwaz ,ze W(1)=0 czyli 1 jest pierwiastkiem wielomianu.Podzieli wielomian przez (x−1)
nastepnie bedziesz miala do policzenia delte , wylicz pierwiastki i beda czynniki
(x−/+...)(x−/+..)(x−1)
1 paź 19:39
;/: Godzio, pokaż najprostszym sposobem

Maciek dzieki za naprowadzenie.
1 paź 19:42
Maciek: W przykladzie b) trzeba znalezc pierwiastek to zrob tak:
p={−3,−1,1,3}
q={−1,1}
| p | | −3 | | −1 | | 1 | |
| ={ |
| , |
| , |
| ....} i znajdz pierwiastek  |
| q | | −1 | | −1 | | −1 | |
1 paź 19:44
Maciek: A umiesz dzielic wielomiany?
1 paź 19:45
;/: Umiem.
1 paź 19:46
Maciek: To podziel Twoj wielomian przez (x−1)
1 paź 19:48
;/: W a) mi wyszlo (x+4)(x−1)2 czyli prawidłowo z odpowiedziami
biore sie za b
1 paź 19:48
Maciek: | | p | |
No to widzisz jak sie zgadza to szukaj pierwiastka w b) , najpierw uloz te kombinacje |
| a |
| | q | |
potem podstawiaj za x az wyjdzie 0 i wtedy dzielisz
1 paź 19:50
Godzio: To w takim razie pokarze grupowanie na pierwszym przykładzie, na drugim pokarze szukanie
pierwiastków:
x
3 + 2x
2 − 7x + 4 = x
3 − x
2 + 3x
2 − 3x − 4x + 4 = x
2(x − 1) + 3x(x − 1) − 4(x − 1) =
= (x − 1)(x
2 + 3x − 4) =
teraz liczysz detlę i pierwiastki, zapisujesz postać iloczynową:
(x − 1)(x + 4)(x − 1) = (x − 1)
2(x + 4)
b) 3x
3 + 13x
2 + 7x + 1
szukam pierwiastków wymiernych − są to dzielniki wyrazu wolnego przez dzielniki współczynnika
przy najwyższej potędze
| | 1 | |
W tym wypadku kandydatami na pierwiastki są: ± |
| ±1 |
| | 3 | |
więc dzielę:
3x
2 + 12x + 3
| | 1 | |
3x3 + 13x2 + 7x + 1 : (x + |
| ) |
| | 3 | |
−3x
2 − x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
12x
2 + 7x + 1
−12x
2 − 4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x + 1
−3x − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
| | 1 | |
Mogę to zapisać w postaci: (x + |
| )(3x2 + 12x + 3) = |
| | 3 | |
| | 1 | |
= 3(x + |
| )(x2 + 4x + 1) |
| | 3 | |
dla x
2 + 4x + 1
Δ = 16 − 4 = 12
√Δ = 2
√3
| | −4 + 2√3 | |
x1 = |
| = −2 + √3 |
| | 2 | |
| | −4 − 2√3 | |
x2 = |
| = −2 − √3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Odp: 3(x + |
| )(x + 2 − √3)(x + 2 + √3) |
| | 3 | |
1 paź 19:51
Maciek: Pieknie jak zawsze to rozpisales
1 paź 19:54
;/: Ogromnie dziękuję za pomoc!
1 paź 20:06