Zastosowanie funkcji wykładniczej w zadaniach
Myszka: Wartość samochodu maleje wraz z upływem lat. Wzór funkcji W(t)=W0 razy (0.8)t opisuje wartość
samochodu po t latach, gdzie Wa0 oznacza cenę nowego samochodu (w złotych).
a) Pan Nowak kupił Skodę Fabię za 40.000 zł. Oblicz, o ile złotych wartość samochodu zmniejszy
się po roku
b) Wartość samochodu Pana Nowaka wynosi 20.480 zł. Ile użytkował ten samochód pan Nowak?
c) Pan Nowak chce sprzedać samochód, gdy jego wartość będzie stanowiła 40.96 procent wartości
nowego samochodu. Po ilu latach użytkowania powinien to zrobić?
1 paź 19:01
mi: a) obliczasz W(1), bo po roku
W(1)=40000*(0,8)1
w(1)=40000*0,8=32000
zatem 40000−32000=8000
czyli o 8.000 zł
1 paź 19:07
Janusz88: a)
40.000*(0,8)1 = 32.000
cena samochodu po roku wynosi 32.000 zł
b)
40.000*(0,8)x = 20.480 => x = 3 bo 40.000*(0,8)3 = 20.480
samochód ma wartość 20.480 zł po trzech latach
c)
40.000 * 40.96 % = 16.384 zł
40.000*(0,8)x = 16.384 => x = 4 bo 40.000*(0,8)4 = 16.384
aby uzyskać wartość samochodu 40.96 % musi go sprzedać po czterech latach
1 paź 19:19