sssssssssss
jogus: rozwiaz 4x2+5=0
1 paź 16:28
klaudusia: 4x2 = 0−5
4x2 = 5 / 4
x2 = 5/4
p(x2) = p(5/4)
x = p ( 5/4)
1 paź 16:37
klaudusia: oczywiście na końcu z minusem ale to już chyba nie musze pisać xD
1 paź 16:38
supermatma.pl:
4x
2+5=0
4x
2=−5
Powyższe równanie jest sprzeczne (liczba dodatnia x
2 nie może być równa liczbie ujemnej

)
Zatem równanie 4x
2+5=0 nie ma rozwiązania
Sposób 2:
Ponieważ suma dwóch liczb dodatnich nie może być równa 0, zatem równanie 4x
2+5=0 nie ma
rozwiązania, czyli nie istnieje takie x, które spełniałoby równanie 4x
2+5=0.
1 paź 17:00