ddd
jogus: jednym z miejsc zerowych jest funkcji kwadratowej f jest liczba 5 , maksymalny przedzial w
ktorym ta funkcja jest malejaca to <2,∞). najwieksza wartosc funkcji f w przedziale (−8,7>
jest rowna (−24). wyznacz wzor funkcji i narysuj wykres
1 paź 16:09
Eta:
x
1=5 x
w=p= 2
x
2+5= 4 => x
2= −1
ponieważ x
w € ( −8, 7> to:
max jest dla y
w = f( x
w) => f(2)= −24
z postaci iloczynowej:
f(x) = a( x−x
1)(x−x
2)
−24= a( 2−5)(2+1) => a=......... dokończ
f(x)=............
wykresem jest parabola ramionami w górę , bo a >0
wyznaczona przez punkty:
W( 2, −24) i ( 5, 0) ( −1, 0)
i teraz rysuj .............
1 paź 23:55