Ashle: nie wykonując dzielenia, sprawdź, czy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian V(x),
jeśli:
a) W(x)= 5x14 - 6x +1, V(x) = x - 1
b) W(x)= 3x7 - x3 + x2 +1, V(x) = x + 2
1 sty 16:08
Eta:
Sprawdzamy : jeżeli W( 1) =0 to podzielny
więc W(1) = 5*114 - 6*1 +1= 5 - 6 +1 = 0
wniosek ; podzielny!
Drugi przykład sprawdź sam(a)
W( -2) powodzenia!
1 sty 16:16
LUSIA12: wykonaj działanie
2
-(1-2x)+2x=11-(2x-1)(2x=1)
P.S.-(1-2x)jest do kwadratu
1 sty 16:53
Eta:
Znasz wzór ? (a - b)2 --po lewej stronie i zmień znaki bo
minus przed nawiasem
po prawej chyba powinnaś zapisać tak: ( 2x -1)(2x +1)
i tu znów wzór (a -b) (a + b) = a2 - b2
i znowu zmiana znaków bo tez minus przed nawiasami
napisz jak liczyłas to Ci sprawdzę ok?
1 sty 17:01
LUSIA12: 2
-(1-2x) +2x=11-(2x-1)(2x+1)
2 2
-1+2x-4x +2x=11-4x +1=
2 2
4x +4x-1=-4x +12=
4x=1+12
4x=13/:4
1
x=2←
4
proszę o podpowiedź czy tak jest ok?
1 sty 17:12
LUSIA12: tzn 3 całe i 1/4
1 sty 17:16
Eta:
No masz błąd!
zapomniałas po lewej str. o podwojonym iloczynie! Tak?
spróbuj jeszcze raz i juz bedzie ok?
Sprawdzę CI
x = 13/6 = 2 i 1/6
1 sty 17:28
LUSIA12: sory,nie wiem już jak z tym kombinowac mnie ciągle wychodzi 13/4 czyli 3 i 1/4
1 sty 17:57
Asiulax7: w b) wynik nie jest podzielny
2 sty 17:05
Eta: w b) --- dobrze ! nie jest podzielny
bo
W( -2) = - 3*128 +8 +4 +1 ≠0
ten przykład
gdzie
x= 2 i 1/6 już Ci podałam dokładnie rozwiazany w Twoim innym poście !
Zobacz tam ,bo nie ma sensu sie powtarzać OK?
2 sty 17:12