| 1+2√7 | √33 | |||
Prawidłowy wynik to | , a mi wychodzi | |||
| 3 | 3 |
| 2√2 | ||
W trójkącie ostrokątnym dane są a=2 cm i b=1cm oraz sinα= | . Oblicz c. | |
| 3 |
Rozmieszczenie katów i boków każą wziąć z księżyca
| 8 | 1 | |||
cos2α = 1 − | = | |||
| 9 | 9 |
| 1 | ||
cosα = | ||
| 3 |
| 8c | ||
1 = 4 + c2 − | −− z tego otrzymasz sprzeczność i
| |
| 3 |
| 4 | ||
c2 = 4 + 1 − | ||
| 3 |
| 11 | ||
c2 = | ||
| 3 |
| √33 | ||
c = | ||
| 3 |
| 2c | ||
4 = 1 + c2 − | ||
| 3 |
| 2 | ||
0 = c2 − | c − 3
| |
| 3 |
| 2 + 4√7 | 1 + 2√7 | |||
c1 = | = | |||
| 6 | 3 |
| 2 − 4√7 | 1 − 2√7 | |||
c2 = | = | −−− odrzucamy bo bok nie może byćujemny
| ||
| 6 | 3 |
| √33 | ||
Tak się zastanawiam dlaczego odrzucili c = | hmmm | |
| 3 |
Nie znajduję żadnego innego wytłumaczenia
Proponuję takie rozwiązanie:
| 2√2 | 1 | |||
sinα = | , cosα = | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 1 | 1 | √2 | √7 | |||||
= | ⇒ sinβ = | sinα = | , cosβ = | ||||||
| sinα | sinβ | 2 | 3 | 3 |
| 2√2 | √7 | √2 | 1 | √2(2√7 + 1) | ||||||
= | * | + | * | = | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 9 |
| 2 | c | ||
= | ⇒ | ||
| sinα | sinγ |
| sinγ |
| 2√7 + 1 | |||||||||||||
⇒ c = 2* | = 2* | = | |||||||||||||
| sinα |
| 3 |
Masz rację think, tak właśnie zawsze oznacza się elementy trójkąta.
Niewłaściwe oznaczenia to jeden z najpowszechniejszych grzechów.