oblicz prawdopodobienstwo
karola: Prosze o pomoc... oraz male wyjasnienie jak to sie oblicza...
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4,5, 6} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na tym, że pierwsza liczba będzie
mniejsza od 4 i suma wylosowanych liczb będzie większa od 6.
1 paź 10:38
think: najpierw liczysz ile jest wszystkich możliwych par liczb
losujemy bez zwracania, czyli pierwszą liczbę możemy wylosować na 6 spososbów {bo tyle jest
liczb}
drugą liczbę możemy wylosować już tylko na 5 sposobów, bo tej którą wylosowaliśmy nie
oddajemy.
Z reguły mnożenia wszystkich możliwych licz dwucyfrowych jest
|Ω| = 6*5 = 30
teraz zdarzenie A, chcemy aby pierwsza wylosowana liczba była mniejsza od 4, czyli może to być
1,2,3, a druga ma być taka, aby suma wylosowanych liczb była większa od 6, czyli co najmniej
7.
Czyli mogą to być tylko takie pary liczb: {(1,6)

2,5)

2,6)

3,4)

3,5)

3,6)}
|A| = {liczba sprzyjających zdarzeń, to jest wymienionych 6 takich par} = 6
| | |A| | | 6 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 30 | | 5 | |
1 paź 11:23
think: hehehe, tam nie ma być tych beks tylko wszędzie wstawiłam ; ( i nie oddzeliłam spacją
1 paź 11:23
b.: emotki można wyłączyć dla całego posta, rozpoczynając go od %% (te początkowe %% znikają)
np. ;) :) −− nie zamieniają się tutaj na buźki, bo zacząłem post od %% :)
1 paź 15:59
karola: Prosze o pomoc...
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – w pierwszym rzucie liczba oczek będzie mniejsza
od 4 i iloczyn otrzymanych liczb oczek będzie podzielny przez 4.
4 paź 09:11
think: dzięki b. zapamiętam :)
4 paź 11:15
think: Karola no to już zabierz się do wypisywania par liczb

pierwsza wyrzucona ma być mniejsza od
4 czyli masz do wyboru 1,2,3 a na drugim miejscy masz tak dobrać liczbę od 1 do 6 aby ta
pierwsza razy ta druga dzieliło się przez 4.
4 paź 11:17
karola : nie rozumie tego...
4 paź 15:00
karola : pomozcie...
4 paź 15:06