zyga: Proszę o naprowadzenie w rozwiazaniu

Producent sprzedaje buty po 140 zł za parę o ile zamówienie
jest niewiększe niż 20 szt. Jeżeli jest wieksze od 20 szt ale
nie większe niż 150 szt, to cena spada o 0,70 zł pomnożona
przez ilość zamówionych par.
Jaka wielkość zamówienia zapewnia maksymalny przychód!
Odp; 100 par ( jak do tego dojść?)
1 sty 15:52
Basia:
zbudować funkcję określoną na zbiorze D={n∈N: n≥1 i n≤150}
n*140=140n dla n≥1 i n≤20
f(n) =
n*(140-0,7n)=139,3n-0,7n2 dla n≥21 i n≤150
i znaleźć jej ekstremum
na prawdę wystarczy znależć wierzchołek paraboli y=-0,7n2 + 139,3n
i pokazać, że jest to wartość większa od f(20) bo dla n≥1 i n≤20 mamy funkcję liniową
stale rosnącą
zastrzegam, że nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam treść zadania, ale chyba dobrze bo
m.zerowe tej paraboli to n1=0 i n2=140/0,7=200 czyli odcięta wierzchołka będzie
równa n0=(n1+n2)/2=100
1 sty 16:22
zyga:
Dzięki

Jak liczyłem w podobny sposób to zmyliło mnie
że miejsca zerowe to n=0 i n= 99, 5 --- nie nalezy do N
czyli trzeba wziąć pierwszą większa od 99,5 tak?
czyli n= 100 ( tego właśnie nie załapałem)
jeszcze raz dziękuję .. wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
1 sty 16:35
Basia:
oj nie, tam jest błąd
f(n)=n(140-0,7n)=-0,7n2+140n
a błąd wziął się stąd, że najpierw żle zrozumiałam to zadanie
Ty pewnie też
w pierwszej chwili zdawało mi się, że za kążdą pare powyżej 20 płacimy o 0,7 mniej, ale
to nie miałoby w ogóle sensu
to jest tak, że za 21 par płacimy 21*(140-21*0,7)
za 22 22*(140-22*0,7)
itd.
czyli ogólnie f(n)=n(140-0,7n)=-0,7n2+140n
f(n)=0
n=0 (niemozliwe) lub 140-0,7n=0 czyli n=200
Δ=1402-4*(-0,7)*0=1402
p=-b/1a=-140/(-0,7*2)=100
q=-1402/(-0,7*4) to ten przychód, ale tego już nie musisz liczyć bo o to nie
pytają
1 sty 16:45
zyga: Czyli też źle myślałem? ... hmm ?
Dobrze , dzieki już teraz wiem!
Niby proste? ... i jakoś mi nie chciało wyjść
Bardzo mi pomogłaś!

A jeszcze zapytam czemu delta wyszła Ci 140
2
A juz wiem tam jest * 0

sory
1 sty 16:55
Basia:
a=-0,7
b=140
c=0
a już wiesz!
1 sty 16:57