no to chyba mam
jest coś takiego jak tw. Ptolemeusza : "Jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg, to iloczyn
długości jego przekątnych jest równy sumie iloczynów długości boków przeciwległych"
ponieważ przekątne są równe w trapezie równoramiennym, to x−oznacza długość takiej przekątnej
x*x = 8*12+ √40*√40 = 96 + 40 = 136
x2 = 136
x = 2√34
musisz wyznaczyć miarę kąta α
i skorzystać z tw. cosinusów
x2 = R2 + R2 − 2R*Rcos(2π − 2α)
h = √40 − 4 = 6
d = √36 + 100 = √136
| 6 | ||
sinα = | ||
| √40 |
| d | ||
Na podstawie twierdzenia sinusów dla trójkąta ABD: R = | ||
| 2sinα |