Dla jakiej wartości współczynnika k...
aneta: Dla jakiej wartości współczynnika k równanie x3+kx2+2099x = 2009 spełniają trzy różne liczby
naturalne? wyznacz te liczby.
30 wrz 22:44
aneta: powinno wyjść:
k =−91
x1 =1
x2 =41
x3 =49
30 wrz 23:04
30 wrz 23:30
think: x3 + kx2 + 2099x = 2009
x(x2 + kx + 2099) = 2009
teraz pytanie czy 2009 jest liczbą złożoną czy liczbą pierwszą? potrafisz na nie odpowiedzieć?
30 wrz 23:41
sushi_ gg6397228:
najlepiej zaczac od przeniesienia wszystkiego na jedna strone
wiesz ze jak mamy
(x−x1)(x−x2)(x−x3)=x3−x2(x1+x2+x3)+ x(x1x2 + x1x3 +x2x3) −x1*x2*x3
i poszukac dzielnikow wyrazu wolnego (sprawdzac kolejno 2,3,4,5,6,7,8,9...)
2009= 1*7*7*49
niech x1=7, x2=7, x3= 49
sprawdzimy czy x(x1x2 +x1x3 +x2x3) ====x*2099
jak pasuje to jest ok, jak nie to
x1=1, x2=7*7, x3=41 i sprawdzamy
30 wrz 23:44
sushi_ gg6397228: 2009= 1*7*7*41 oczywiscie, mala literówka
30 wrz 23:47
sushi_ gg6397228: x1= 7, x=7, x3=41
30 wrz 23:48
Eta:
2009= 1*41*49 −−−−− iloczyn trzech liczb naturalnych
W(1)=0
W(1) = 1+k +2099 − 2009= k+ 91
k+1=0 => k= −91
dla k= −91 równanie ma trzy pierwiastki
x= 1 v x= 41 v x= 49
30 wrz 23:53
sushi_ gg6397228:
2009= 1*7*287 taka kombinajca tez moze byc
2009= 7*7*41 tez moze byc wiec ten sposob Eto nic nie daje
30 wrz 23:59
Eta:
7*7*41 −−−−−− odpada , bo pierwiastki mają być
różne
1 paź 00:09