matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartość wyrażenia
fly:
oblicz wartość wyrażenia q
4
−6q
3
+9q
2
−7 wiedząc, że q
2
−3q+1=0
30 wrz 22:25
Godzio:
q
4
− 6q
3
+ 9q
2
− 7 = (q
2
− 3q)
2
− 7 q
2
− 3q + 1 = 0 ⇒ q
2
− 3q = − 1 (−1)
2
− 7 = 1 − 7 = −6
30 wrz 22:26