rozwiąż równanie
gwendolina: proszę o rozwiązani równania
√17+x+
√17−x=x/4
wyznaczyłam dziedzine podniosłam do kwadratu ale nadal wychodzą mi jakieś abstrakcje.Bardzo
proszę o pomoc
30 wrz 21:56
Bogdan:
pokaż wyniki podniesienia do kwadratu
30 wrz 21:59
Godzio: mam nadzieję że o tym założeniu nie zapomniałaś: x ≥ 0
podnoszę do kwadratu
| | x2 | |
17 + x + 2√289 − x2 + 17 − x = |
| |
| | 16 | |
| | x2 | | x2 | |
√289 − x2 = |
| − 17 /2 −−− zał. |
| − 17 ≥ 0 ⇒ x2 ≥ 17 * 32 −− |
| | 32 | | 32 | |
dokończ
| | x4 | | 17x2 | |
289 − x2 = |
| − |
| + 289 |
| | 1024 | | 16 | |
| | x4 | | x2 | |
0 = |
| − |
| /*1024 |
| | 1024 | | 16 | |
0 = x
4 − 64x
2
0 = x
2(x
2 − 64)
0 = x
2(x − 8)(x + 8)
x = 0 v x = 8 v x = −8 −−− sprawdź czy wszystkie rozwiązania należą do założeń
30 wrz 22:01
gwendolina: 4(172−x2)=1/8x4+17x2+1156
30 wrz 22:02
gwendolina: dziękuję
30 wrz 22:03