justii: Do Basi:
Czy mogłabyś mi jeszcze pomóc w rozwiązaniu takiej funkcji dokładnie to sporządzić jej
wykres,ale wykres to ja już sobie narysuje,ale nie potrafię rozwiązać funkcji:
a).f(x)=-(x-2)2+3
b).f(x)=32x -1
c).f(x)=-log3(x-2)+3
1 sty 09:31
justii: Czy mogłabyś mi jeszcze pomóc w rozwiązaniu takiej funkcji dokładnie to sporządzić jej
wykres,ale wykres to ja już sobie narysuje,ale nie potrafię rozwiązać funkcji:
a).f(x)=-(x-2)2+3
b).f(x)=32x -1
c).f(x)=-log3(x-2)+3
to są właściwe proszę o pomoc
1 sty 09:33
Basia:
a) to parabola y=-x2 (ramiona w dół) przesunięta o wektor u=[2;3]
b) 32x-1=(32)x-1=9x-1
wykres y=9x rysujemy budijąc tabelkę częściową i przesuwamy o wektor u=[0,-1]
c) chyba w pierwszym wpisie jest dobrze
rysujemy wykres y=log3x
potem wykres y=-log3x (symetria wzgl.OX)
i przesuwamy o wektor u=[2,3]
powodzenia w nowym roku
1 sty 11:43
Basia:
przesunięcie o wektor u=[p,q] wykresu funkcji y=f(x) daje wykres funkcji y=f(x-p)+q
np. f(x)=x3 u=[1,4] g(x)=f(x-1)+4=(x-1)3+4
u=[-2,3] g(x)=f(x+2)+3=(x+2)3+3
u=[0,-2] g(x)=f(x)-2=x3-2
u=[5,0] g(x)=f(x-5)+0=(x-5)3
itd.
w Twoich zadaniach trzeba ustalić funkcję poczatkową i wektor przesunięcia co wyżej
zrobiłam
1 sty 11:49
justii: dziękuje wszystkiego dobrego w nowym roku!
1 sty 13:43