Udowodnij
Marian:
Udowodnij, ze nie istnieją dodatnie liczby nieparzyste a i b spełniające równanie:
a2 − b3 = 4
30 wrz 21:27
Marian:
Jak to udowodnić, kombinuję i nic
30 wrz 22:58
Eta:
Dowód "ad absurdum" ( niewprost )
załóżmy,że takie liczby nieparzyste dodatnie istnieją
a = 2k−1 b= 2k+1 , k€ N
(2k−1)
2 −(2k+1)
3= 4
po wykonaniu działań i redukcji:
8k
3 +8k
2 +10k +4=0 −−− równanie sprzeczne dla k€N
zatem takie liczby nie istnieją
c.n.u.
30 wrz 23:19
Eta:
poprawka k€ N+
30 wrz 23:21
Bogdan:
Eto − w zadaniu nie ma informacji o tym, że chodzi o kolejne liczby nieparzyste,
liczby 2k−1 oraz 2k+1 to kolejne liczby nieparzyste.
30 wrz 23:27
Marian:
No, tak wiemy tylko tyle że liczby są nieparzyste.
30 wrz 23:31
sushi_ gg6397228:
a2−b3=4
a2−4=b3
(a−2)(a+2)=b3
niech a=2k+1
(2k−1)(2k+3)=b3
po lewej stronie mamy dwie nieparzyste (np 5,9; 7,11 itp ,
wiec jak dobrze sie przyjrzec jedna z nich bedzie liczba pierwsza)
a po prawej stronei ma byc liczba podniesiona do potegi 3−ciej
30 wrz 23:56
Bogdan:
"więc jak dobrze się przyjrzeć jedna z nich będzie liczba pierwsza" − a np. 21 * 25 ?
1 paź 00:00
Eta:
Słuszna uwaga
Bogdanie
1 paź 00:02
sushi_ gg6397228:
i druga wersja ze obie sa złozone, co tym bardziej swiadczy ze nie da rady zrobic z ich
iloczynu liczby nieparzystej podniesionej do potegi trzeciej
1 paź 00:08
sushi_ gg6397228:
trzecia wersja obie sa pierwsze np 19 i 23 co tym bardziej wyklucza aby ich iloczyn dal liczbe
naturalna podniesiona do potegi 3
1 paź 00:15
KG OMG: Komitet Główny Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów informuje, że zadania zawodów stopnia
pierwszego należy rozwiązywać samodzielnie. W przypadku stwierdzenia niesamodzielności podczas
oceny pracy, Komitet unieważni pracę, o czym powiadomi szkołę uczestnika (zob. regulamin OMG
na stronie www.omg.edu.pl).
5 paź 15:37
KG OMG: PS. Panie Jakubie, bardzo prosimy, wzorem innych forow internetowych poswieconych zadaniom z
matematyki, o usuwanie postów dotyczących zadań OMG, do czasu zakończenia zawodów stopnia
pierwszego (25 października 2010, włącznie).
Komitet Główny OMG
5 paź 15:44
Jakub: Będę się starał usuwać. Tutaj też apel do moderatorów. Jak widzicie jakieś zadanie z olimpiady,
to po prostu usuwajcie wątek ten wątek bez tłumaczenia.
6 paź 00:15