30 wrz 21:17
sushi_ gg6397228:
{ [(3−√5]12 + (3+√5]12]2}−1 = {(3−√5) + (3+√5) +
+ 2* √(3−√5)(3+√5) }−1= {6 + 2*√9−5}−1= {6+4}−1=...
30 wrz 21:21
30 wrz 21:25
sushi_ gg6397228:
7c
| | √8 | | 232 | | 2−9 | |
( |
| )−6= ( |
| )−6= |
| =2−9+36=227 |
| | 64 | | 26 | | 2−36 | |
30 wrz 21:35
sushi_ gg6397228:
√8= 812= 232
30 wrz 21:38
sushi_ gg6397228:
8a)
| | 1 | |
0,125−8= ( |
| )−8= 88=(23)8= 224 |
| | 8 | |
30 wrz 21:44
sushi_ gg6397228:
641.5= (26)32= 29
30 wrz 21:46
sushi_ gg6397228: 128=27
30 wrz 21:47
30 wrz 21:47
sushi_ gg6397228: 4√16= 21
30 wrz 21:48
sushi_ gg6397228:
(34√3)12=312* 33= 315
30 wrz 21:53
sushi_ gg6397228:
(6√27)12=(336)12=36
30 wrz 21:55
sushi_ gg6397228:
√48−√32= 4√3− 4√2= 4 (√3− √2)
30 wrz 22:05
sushi_ gg6397228: a mianownik
(4√3+4√2)(4√3−4√2)=√3 − √2
4√3* 4√3= (4√3)2= 324=312= √3
30 wrz 22:07
sushi_ gg6397228: czyli wyjdzie 4
30 wrz 22:09
sushi_ gg6397228:
(2
√2)
13= (2
32)
13=2
12
i mamy
| | x | |
4−0.25−20.5= |
| mnozymy obustronnie przez mianownik |
| | 4−0,25+20,5 | |
(4
−0.25−2
0.5) *(4
−0,25+2
0,5)=x
wzory skroconego mnozenia
4
−0.5−2=x
30 wrz 22:21
30 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
| 3√25 * (5)−12 | | (5)−12 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 6√252*√5*x | | 512*x | | 5x | |
30 wrz 22:44
sushi_ gg6397228:
prawa strona
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2 * ( |
| )2= ( |
| )2 * ( |
| )2= |
| | 5 | | 4√25 | | 5 | | 4√52 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| )2 * ( |
| )2=( |
| )2 * |
| = |
| |
| | 5 | | 512 | | 5 | | 5 | | 53 | |
czyli
30 wrz 22:48
sushi_ gg6397228:
| x+5,5 | | (3√3 − 3√2)(3√9−3√6+3√4) | |
| * (4+√2)= |
| |
| 14 | | 823−212 | |
| x+5,5 | | 3−2 | |
| * (4+√2)= |
| |
| 14 | | (23)23−√2 | |
| x+5,5 | | 1 | |
| * (4+√2)= |
| |
| 14 | | 4−√2 | |
{x+5,5}=1
30 wrz 23:02