wyznacz wartość
fly: Trzy różne liczby dodatnie x, y i z spełniają warunek:
| | x | |
Wyznacz wartość ilorazu |
| . |
| | y | |
30 wrz 21:04
skóra: x−z = z = y
y = x+y= x
poradzisz już sobie?
30 wrz 21:07
fly: tak chyba raczej nie może być, bo jeżeli tak to się rozpisze to wychodzi na to że iloraz zawsze
będzie równy 1 skoro y=x i dodatkowo =x+y czyli tu jest już sprzeczność
30 wrz 21:11
think: skóra a jak to możliwe, że y = x + y i jednocześnie y = x skoro jest napisane, że są to różne
liczby dodatnie?
30 wrz 21:11
skóra: skoro x−z=z to 2z=x , z=y czyli 2y=x
30 wrz 21:11
30 wrz 21:12
think:
yz = (x − z)(x + y)
y
2 = x(x − z)
xz = y(x + y)
yz = x
2 + xy − xz − yz
y
2 = x
2 − xz ⇒ x
2 = y
2 + xz
xz = xy + y
2 ⇒ y
2 = xz − xy
{dokonamy podstawienia za x
2 i y
2}
yz = xz − xy + xz + xy − xz − yz
2yz = xz / :z
30 wrz 21:19
fly: dzięki
30 wrz 21:20