uzasadnij
fly: Uzasadnij, że suma jest mniejsza od 1.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 2009*2010 | |
30 wrz 21:00
Godzio: zauważ że:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| 2009 * 2010 | | 2009 | | 2010 | |
30 wrz 21:09
Eta:
dopiszmy jeszcze dla jasności przedostatni składnik
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| − |
|
|
| | 2008*2009 | | 2008 | | 2009 | |
po redukcji wyrazów otrzymasz ........ ?
30 wrz 21:17
Godzio: fly możesz zdradzić skąd masz takie zadanka ?
30 wrz 21:17
fly: to zadania do rozszerzonej matury, czerwony zbiór AKSJOMAT− Toruń
30 wrz 21:22
fly: tu jest bardzo dużo zadań na uzasadnianie, a tego w ogóle nie potrafie, więc mam jeszcze jedno

2(1 +3 + 3
2 +...+ 3
2010) < 3
2011
jakoś dzisiaj w ogóle mi nie idą te zadania
30 wrz 21:25
Eta:
dla 3+32+33+....... + 32010 −−−−−− zastosuj wzór na sumę ciagu geom.
a1=3 q=3
L= 2( 1+ S2010)=.......
30 wrz 21:31
fly: w życiu bym na to nie wpadła, bardzo dziękuje
30 wrz 21:36
Eta:
30 wrz 21:42
roxxx: jeszcze raz, jak wyszło to zadanie pierwsze

?
29 wrz 22:32
Mila: Rozkład na ułamki proste (czytaj post Godzia , godzina 21:09)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +........ |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| − |
| + |
| − |
| =1− |
| <1 |
| | 2008 | | 2009 | | 2009 | | 2010 | | 2010 | |
29 wrz 22:40
roxxx: dziękuję bardzo ;>
29 wrz 22:51
Mila:
29 wrz 23:42