funkcja kwadratowa
KaRoLiNa: Hej mam problem ze zrobieniem tego zadania a brzmi ono tak :
1.Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f(x)=−(x−2)(x+2) w postaci ogólnej i kanonicznej.Porównaj
wzpory .podaj współrzędne wierzchołka paraboli i wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresu
z osyią OY.Co zauważyłeś?
2)oblicz mniejsca zeerowe i napisz postac iloczynowa:
f(x)=23x2 −2x −12
30 wrz 20:19
Godzio:
f(x) = −(x2 − 4) = −x2 + 4 −−− postać ogólna i kanoniczna
W(0,4)
punkt przecięcia to (0,4) i pewnie chodzi o to żebyś zauważyła że punkt przecięcia z osią OY
to: (0,c) gdzie c to wyraz wolny f. kwadratowej
2. licz deltę i pierwiastki
30 wrz 20:23
KaRoLiNa: dzięki.
30 wrz 21:32
KaRoLiNa: ej a jak to obliczyłeś?
30 wrz 21:38
KaRoLiNa: to 1?
30 wrz 21:38
Godzio: wymnożyłem
30 wrz 22:03
Bogdan:
(a − b)(a + b) = a2 − b2 to znany wzór skróconego mnożenia
np. (x − 2)(x + 2) = x2 − 4
30 wrz 22:08