Trygonometria
Maciek: Sprawdz czy rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna.
| 1+sin4x | | 1+tg2x | |
| = |
| |
| cos4x | | 1−tg2x | |
| | cos2x+sin2x | | cos2x | |
P= |
| * |
| |
| | cos2x | | cos2x−sin2x | |
| | cos2x+sin2x | |
P= |
| |
| | cos2x−sin2x | |
Co z tym dalej

?
I jeszcze pytanie co zrobic z takim czyms:
3sin10
o−4sin
310
o=....
30 wrz 20:12
Godzio:
Póki co w drugim powiedz ile jest
sin3α = ... (przedstaw tylko za pomocą sinα)
30 wrz 20:16
Godzio:
cos4x = cos22x − sin22x −−− co Ci brakuje do tego w mianowniku ?
30 wrz 20:17
Maciek: sin3α=3sinα−4sin3α
30 wrz 20:18
Maciek: Ale to jest Godziu lewa strona?
30 wrz 20:19
Godzio: to skoro to wiesz poradzisz sobie z tym 2 ?
30 wrz 20:19
Maciek: Kwadratu w mianowniku?
30 wrz 20:20
Godzio: to jest lewa do której chcesz dojść
Zaczne początek żebyś skumał
| | (cos2x + sin2x)(cos2x + sin2x) | |
P = |
| = ... |
| | (cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) | |
30 wrz 20:20
Maciek: sin30o?
30 wrz 20:21
Maciek: Acha czyli rozszerzyles ulamek o (cos2x + sin2x)
30 wrz 20:22
Godzio:
dokładnie tak
30 wrz 20:23
Maciek: No to w mianowniku jest cos2x2−sin2x2
30 wrz 20:23
Maciek: czyli cos4x
30 wrz 20:24
Godzio:
Dokładnie to: cos
22x − sin
22x

a w liczniku ? dojdziesz do 1 + sin4x ?
30 wrz 20:24
Maciek: Domyslam sie ze jak sie wymnozy licznik to wyjdzie 1+sin4x?
30 wrz 20:24
Godzio:
No wyjdzie wyjdzie ... ale zrób tak żeby to Tobie wyszło
30 wrz 20:25
Maciek: Zaraz napisze
30 wrz 20:26
Maciek:
Licznik:
=cos2x2+cos2xsin2x+cos2xsin2x+sin2x2=
=1+2(cosx*sinx)(cosx*sinx)
=1+sin2x+sin2x
=1+sin4x
Mozna tak 2 wyciagnac czy nie?
30 wrz 20:33
Godzio:
cos22x + 2cos2xsin2x + sin22x
cos22x + sin22x = 1
2cos2xsin2x = sin4x
tylko u wyłącznie tak
30 wrz 20:34
Maciek: acha czyli mozna to przyrownac i nic nie wylaczac 2cos2xsin2x = sin4x

?
30 wrz 20:36
Maciek: W sensie ze nie trzeba tego pokazywac.
30 wrz 20:36
Godzio:
jasne, 2sinαcosα = sin2α
30 wrz 20:36
Maciek: Albo sin2α=sin2αcos2α?
30 wrz 20:37
Godzio:
chyba chciałeś
sin4α = 2sin2αcos2α
30 wrz 20:38
Maciek: No to tak, ale czy to co napisalem tez jest rowne
30 wrz 20:39
Godzio:
nie
sin2α = sin2αcos2α
1 = cos2α −− tylko dla danego α
30 wrz 20:44