wielomiany
karolina: pomocy!
Określ stopień wielomianu F(x), jeśli G(x)=0,5xn i G(4)=32.
Próbowałam rozwiązac tak:
32=0,5 * 4n
n=5, lecz to zły wynik. Co zrobiłam źle?
30 wrz 19:59
Jack:
a n=3 dobry?
30 wrz 20:00
karolina: tak.
30 wrz 20:02
Jack:
to policz jeszcze raz swoje równanie
30 wrz 20:02
karolina: liczę i nadal wychodzi mi 5.... nie mam pojęcia, gdzie robię błąd:(
30 wrz 20:10
Jack:
pomnóż przez 2, a potem zamień 64 na 43. Będziesz miała 43=4x czyli x=3
30 wrz 20:11
karolina: dziękuję bardzo

30 wrz 20:12
Jack:
30 wrz 20:14
karolina: a równanie 125=
√5 *
√5n? Gubię się w obliczeniach, znowu nie chce mi wyjsc wynik... (n =5)
30 wrz 20:29
karolina: już obliczyłam dobrze
30 wrz 20:36