f. kwadratowa i moduł
ewu: A takie ciekawe równanko

|x
2−9|+|x
2−4|=9
Nie za bardzo mam pomysł jak się za to zabrać więc może pomoże ktoś
30 wrz 19:51
Godzio:
Ano ktoś na pewno
30 wrz 19:52
Jack:
rozpisz moduły − tak najprościej, choć niekoniecznie najszybciej.
30 wrz 19:52
Godzio:
|x2 − 9| = x2 − 9 dla x2 − 9 ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞,−3>∪<3,∞)
|x2 − 9| = −x2 + 9 dla x2 − 9 < 0 ⇒ x ∊ (−3,3)
|x2 − 4| = x2 − 4 dla x2 − 4 ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞,−2>∪<2,∞)
|x2 − 4| = −x2 + 4 dla x2 − 4 < 0 ⇒ x ∊ (−2,2)
1o x ∊ (−∞,−3>∪<3,∞)
x2 − 9 + x2 − 4 = 9
2x2 = 22
x2 = 11
x = √11 v x = −√11
2o x ∊ (−3,−2> ∪ <2,3)
−x2 + 9 + x2 − 4 = 9
−4 = 0 −− sprzeczność
3o x ∊ (−2,2)
−x2 + 9 − x2 + 4 = 9
−2x2 = −4
x2 = 2
x = √2 v x = −√2
30 wrz 19:59
ewu: chodziło właśnie o to jak to zrobić żeby się nie narobić

Bo wiem że można tak ale jak to
uczynić szybciej
30 wrz 20:06