Prosze rozwiązac bez zadawania zadnych pytań pliss ;|
BoBo ;]: Z każdego z podanych wzorów wyznacz 'a'.
| | at2 | | (a+b)h | |
a) s= |
| b) L=2a+2b c) P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 19:37
mila: a) najpierw pomnóz przez 2
b) najpierw odejmij obustronnie 2b
c) najpierw pomnóż przez 2
30 wrz 19:40
Damek ;P: yy nie rozumiem
30 wrz 19:45
mila:
2S=at
2 chcesz zeby zostało a to co musisz zrobić?
zrobiłam to co napisałam wyżej
b) L−2b=2a
c) 2P=(a+b)*h
spróbuj dalej
30 wrz 20:06
Damek ;P: ehh nie dam rady

ja tego nie kapuje takze prosze rozwiazac
30 wrz 20:07
mila: 16=2*a co trzeba zrobić ,zeby zostało a podzielić obie strony przez 2
nie bój sie tych literek zasady są takie same
.Przeszkadza coś co jest dodane to obutronnie odejmujemy 5+m=14 /−5
5+m−5=14−5
m=9
przeszkadza coś pomnożone to obustronnie dzielimy
3x=9 /:3
x=3
chetnie pomogę ale postaraj sie
30 wrz 20:29
Damek ;P: yy czy mona to zrobic tak, tzw przenosząc

np L−2b=2a a=L−2b−2
30 wrz 20:30
mila: nie zobacz gdyby było 100=2*a to jak byś a liczył
30 wrz 20:38
Damek ;P: yyy no nie wiem ahh a mozesz powiedziec

jak mam tamte przyklady robbic
30 wrz 20:46
mila: Masz dwie kieszenie i w kazdej masz tyle samo pieniędzy razem masz 100 zł .Jak policzysz ile
masz w jednej kieszeni ? 2*a=100
a=
30 wrz 20:48
Damek ;P: ejj no nie wiem tylko napisz mi przyklad, dokoncz, jak ja mam jeszcze ze 10 zadan roznych
30 wrz 21:04
mila: Jezeli masz w każdej kieszeni tyle samo pieniedzy a razem w dwóch jest 100 zł to ile masz w
jednej.
Te zadania pomogę Ci zrobić ale odpowiedz
30 wrz 21:08
Damek ;P: no to podziele i bedzie a=50
a co to ma do tamtych przykladow

czyli np. 2s=at
2 czyli a=t
2/2s
30 wrz 21:09
mila: No właśnie

2S=at
2 100=2a
2s to 100zł t
2 to 2 kieszenie a pieniadze w jednej kieszeni
| | 2S | |
podzielisz przez t2 i masz |
| =a |
| | t2 | |
2S=at
2 /:t
2
b) L=2a+2b 300=2a+150 /−150
300−150=2a
150=2*a /:2
75=a
spróbuj
30 wrz 21:18
mila: No właśnie

2S=at
2 100=2a
2s to 100zł t
2 to 2 kieszenie a pieniadze w jednej kieszeni
| | 2S | |
podzielisz przez t2 i masz |
| =a |
| | t2 | |
2S=at
2 /:t
2
b) L=2a+2b 300=2a+150 /−150
300−150=2a
150=2*a /:2
75=a
spróbuj
30 wrz 21:18
mila: L=2a+2b /−2b
L−2b=2a+2b−2b
L−2b=2a /:2
c)
2P=(a+b)*h /:h
30 wrz 21:36
Damek ;P: Ohh dziekii za too

juz zmeczony bylem i nie wiedzialem o co chodzi
30 wrz 21:56
mila: Daj jak coś jeszcze masz
30 wrz 21:56