wzory skróconego mnożenia
Hej . : Mógłby mi ktoś pokazać jak mam zrobić to działanie ? najlepiej to rozpisać ..
8 + 3(5−x
2)(x
2−5) − (x
2 − 8)
2 + (4x
2 +2x −1)(x
2 −1) +2x= ...
dzięki
think: 8 + 3(5 − x
2)(x
2 − 5) − (x
2 − 8)
2 + (4x
2 + 2x − 1)(x
2 − 1) + 2x =
8 + 3(−(x
2 − 5))(x
2 − 5) − (x
2 − 8)
2 + (4x
2 + 2x − 1)(x
2 − 1) + 2x =
8 − 3(x
2 − 5)
2 − (x
2 − 8)
2 + (4x
2 + 2x − 1)(x
2 − 1) + 2x =
i tutaj w dalszej części należy skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
(a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
lub jeśli nie ma wzoru ręcznie wymnożyć każdy z każdym jak w tym wyrażeniu:
(4x
2 + 2x − 1)(x
2 − 1) = 4x
2*x
2 + 4x
2*(−1) + 2x*x
2 + 2x*(−1) −1*x
2 −1*(−1) = ....
co się da należy zredukować i już